İmralı müzakereleri kapsamında PKK militanlarının Türkiye’den çekilmeye başlayacağı tarih 8 Mayıs olarak açıklandı. Murat Karayılan, Kandil’de düzenlediği basın toplantısında geri çekilme sürecinin başladığını açıkladı. PKK, çözüm süreci ve Türkiye’deki örgüt üyelerinin Kuzey Irak’a çekilmesiyle ilgili 25 Nisan’da Kandil Dağı’nda basın toplantısı düzenledi.
Toplantıyı izlemek üzere Erbil’e giden yaklaşık 100 gazeteci, Kandil Dağı eteklerinde bulunan Kandil Belediyesi’ne gitti. Toplantıya katılan Murat Karayılan, Türkçe ve Kürtçe açıklama yaparak şunları söyledi: “İmralı’da Öcalan’la Türkiye arasında görüşmeler ve müzakere süreci var. Bu süreç önemli bir düzeye ulaşmıştır. Öcalan’ın 21 Mart nevruzundaki manifestosuyla yeni bir süreç başlattık. Bu süreç sadece Türkiye’ye değil bütün Ortadoğu’yu etkiliyor. Özellikle sistemin dışladığı bütün kesimleri bir araya getiren bir çağrıydı bu. Artık silah değil, siyaset konuşsun diyerek yeni bir sürecin başladığını ilan etti. Öcalan, 14 Nisan mektubu ile bizlere silahlı güçleri Türkiye dışına çekilme çağrısı yaptı. Çağrıyı tartışıp değerlendirdik. Sonuçta süreci Öcalan geliştirdiği için, çağrısı bizim esas alınması gereken perspektif ve talimattır. 23 Mart’tan bu yana ateşkes ilan ettik. Demokratik çözümün gelişmesi Türkiye’nin demokratikleşmesi ve diyalog ile sorunun çözümü önemlidir.
Sürecin kesintiye uğramaması için silahlı güçlerimizi kademeli olarak 8 Mayıs’tan itibaren geri çekme kararı aldık. Geri çekilmeyi en kısa sürede tamamlamayı hedefliyoruz. Geri çekilenler, Irak Kürdistan’ına geleceklerdir. Irak Kürdistan yönetiminden ve taraflardan bunların resmi varlığına anlayış gösterilmesini istiyoruz. Türk devletinden de geri çekilme sırasında aynı duyarlılığı ve hassasiyeti göstermesini bekliyoruz. Kürt sorununun çözümü üç aşamadan oluşuyor. Geri çekilme ile ikinci aşama başlamış olacaktır. Daha sonra hükümetin yükümlülüklerini yerine getirmesiyle ilgili aşama var. Anayasa reform sürecinin gündeme getirilmesi gerekmektedir. Tüm kesimlerin bu konuda destek vermesi lazım. Bunlar biterse üçüncü aşama başlamış olacak. Bu da normalleşme aşamasıdır. Süreç sadece Kürt sorunu ile bağlantılı değil, Ortadoğu’daki demokratikleşmeyi etkileyecek bir süreçtir. Ortadoğu halkı çatışa çatışa yorgun hale gelmiştir. Uluslararası güçler bu sürece destek sunmalıdır.”
Sayı : 2013 05