Rusya ve Gürcistan arasındaki buzlar eriyor

0
408

Türkiye’den Rusya’ya yaş meyve ve sebze ihracatında Gürcistan üzerinden geçişlere izin çıktı. Antalya’da Enerji Bakanı Taner Yıldız ve Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak’ın eşbaşkanlığını yaptığı Türkiye-Rusya Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) toplantılarında gıda sektörünü yakından ilgilendiren konularda anlaşmalar sağlandı. Rusya-Türkiye- Gürcistan üçlü heyet görüşmelerinde, Türk TIR’larının Gürcistan üzerinden Verhni Lars sınır kapısını geçerek Vladikavkaz’a ulaşmasında mutabakata varıldı.

Teknik çalışmaların tamamlanmasının ardından İlk TIR’ların geçişine haftalar içinde başlanması bekleniyor. KEK toplantılarında Sovyetler Birliği döneminden bu yana Rusya’ya ihracatı yasak olan Türk süt ve su ürünlerine de yeşil ışık yakıldı. İki sektörde de 20’ye yakın Türk şirketi Rusya’ya ihracata başlayabilecek. 2012’de 1,1 milyar dolar olarak gerçekleşen Türkiye’den Rusya’ya toplam gıda ihracatı, 2013 sonunda 1,5 milyar doları aşması öngörülüyor.

Soçi limanın 2009’da kapatılmasının ardından Doğu Karadeniz bölgesinde gıda ürünlerinin Rusya’ya ulaşımının zorlandığına değinen Türk yetkililer, Gürcü kapısının açılmasının sektörde yeni bir canlanmaya vesile olacağını belirtiyor. Bir diğer avantaj da Türkiye’den Kazakistan’a ulaşımda sağlanacak kolaylık. Mahaçkale’ye ulaşan gıda ve diğer ürünlerin artık Kazakistan’a geçişi çok daha ekonomik hale gelecek. Diğer sektörler açısından da açılacak yolun kritik hale geleceğini belirten kaynak, “Rusya’ya inşaat malzemeleri göndermek isteyen Türk şirketleri açısından da önemli bir yol olacak. Vladikavkaz’da lojistik bir merkez kurulması planlanıyor. Kafkasların kalkınmasına önemli bir katkı da sağlanmış oluyor. İki yıl öncesinde bölgeden bir TIR geçişi bile imkansızken, şimdi bu adımın atılması, Rusya başta olmak üzere, Kazakistan ve diğer bölgelere ihracatta Türkiye’ye önemli bir avantaj kazandıracak.” dedi.

Türkiye ve Rusya KEK toplantıları çerçevesinde iki önemli adım daha attı. Sovyetler Birliği döneminden kalma süt ürünlerinin Rusya’ya ihracatına konan yasak artık kaldırılıyor. Türk peyniri, tereyağı, yoğurdu ve sütü artık Rusya’da marketleri dolduracak. 20’ye yakın Türk şirketi Rusya’ya ihracat yapabilmek için izin başvurusu yaptı. Gerekli incelemelerin tamamlanmasının ardından ihracat başlayacak. Türkiye’nin özellikle süt ürünlerinde Rusya’da rekabet şansının yüksek olduğuna dikkat çekiliyor. Su ürünleri ile ilgili de birkaç firma ile sınırlı olan ihracat 20’ye yakın firmaya çıkarılıyor. Rusya’dan 1,5 milyar dolarlık hububat ve yem alımı yapan Türkiye’nin gıda sektöründe 2013’te açığı kapatacağı öngörülüyor.

CİHAN

 

Sayı : 2013 05