Sırbistan Cumhurbaşkanı’ndan tarihi özür!

0
462

Sırbistan Cumhurbaşkanı Tomislav Nikoliç, Bosna Savaşı sırasında meydana gelen Srebrenitsa katliamından dolayı özür diledi.

Sırbistan, bölge ülkeleriyle ilişkileri normalleştirme sürecini sürdürüyor. Sırbistan Cumhurbaşkanı Tomislav Nikoliç, Bosna’dan bir televizyon kanalına verdiği mülakatta, “Srebrenitsa’da işlenen suçtan dolayı Sırbistan’ın affedilmesini diz çökerek rica ediyorum” ifadesini kullandı. Sırbistan ve Kosova başbakanları da bir süre önce Brüksel’de biraraya gelmiş ve ilişkileri normalleştirme yolunda ilk adımı atarak geçici bir anlaşma imzalamıştı.

Ancak Nikoliç, Uluslar arası Ceza Mahkemesi ve Eski Yugoslavya için kurulan Savaş Suçları Mahkemesi’nin kararlarına rağmen, yaşananları ‘soykırım’ olarak nitelemedi. Aslında Sırbistan’dan ilk özür 2010’da Cumhurbaşkanı olan Boris Tadiç’ten gelmişti ancak o zamanlar Nikoliç buna karşı çıkmıştı. Sırbistan’ın AB üyeliğine yaklaştığı sırada Nikoliç’ten gelen özür, bu sebeple dikkat çekiyor.
Nikoliç, Srebrenitsa’yı ziyaret edeceğini de açıkladı. Boşnaklar ise açıklamaya tepkili. Boşnaklar, “Bizim birilerinin diz çöküp özür dilemesine ihtiyacımız yok, soykırım kelimesini kullanmasını istiyoruz” diyor.

Bosna Hersek kanalında yayınlanacak

Nikoliç’le söz konusu röportajın Bosna Hersek’te yayın yapan BHT kanalında yayınlanması planlanıyor. Röportajın bazı bölümlerinin video paylaşım sitesi Youtube’da yayınlanmasının ardından Sırbistan cumhurbaşkanlığı, açıklamaları doğruladı. Yapılan açıklamada, “Geçmişte yaşanan tüm kötü olaylara rağmen vatandaşlarımızın menfaatini düşünerek geleceğe bakmalıyız” ifadeleri kullanıldı. Kosova memnun Kosova Dışişleri Bakanı Enver Hoca, Nikoliç’in açıklamalarını memnuniyetle karşıladıklarını söyledi. Hoca, twitter mesajında, bu açıklamaların önemli olduğunu vurguladı ve Sırbistan Cumhurbaşkanı’nın 1998-99 yılları arasında işlenen savaş suçları nedeniyle de özür dilemesi gerektiğini söyledi.

Sırbistan’da faaliyet gösteren İnsan Hakları Fonu (FHP) tarafından, Sırbistan Cumhurbaşkanı Tomislav Nikoliç’in özür dilemesine ilişkin yapılan yazılı açıklamada, “Nikoliç, geçmişle yüzleşmek adına somut adımlar atmalıdır” denildi. Açıklamada, Cumhurbaşkanı Nikoliç’in, özür dilemesinin yeterli olmadığı belirtildi.

Öte yandan, Sırp Radikal Partisi (SRS) Genel Başkan Yardımcısı Nemanya Şaroviç de Srebrenitsa kurbanlarından özür dileyen Nikoliç’i eleştirdi. Şaroviç, Sırbistan Cumhurbaşkanı Nikoliç’i “zavallı” diye niteledi.

8 bin boşnak hayatını kaybetmişti

Srebrenitsa Anneleri Derneği Başkanı Munire Subasiç ise özrün kendilerini tatmin etmediğini belirterek, “soykırım” tabirini duymak istediklerini ifade etti. Bosna Savaşı sırasında Bosna Hersek’in doğusundaki Srebrenitsa kentinde meydana gelen katliamda, 8 bin Boşnak hayatını kaybetmişti.

 

Sayı : 2013 05