Abhazya’da Dizanteri Salgını

0
432

Jıneps-Sohum

Abhazya’nın kömür madeni ile bilinen şehri Tkarçal’da patlak veren ve içme sularından kaynaklandığı tespit edilen dizanteri salgını tüm ülkeyi korkuttu. Salgın 25 Kasım günü başladı. İlk gün gelenlerin hasta sayısı otuz kişi ve genellikle 2-5 yaş aralığında çocuklarken, ilerleyen günlerde hasta sayısı bini aştı ve salgın yetişkinleri de etkilemeye başladı. Salgından etkilenen hastaların hemen hepsinde 40 dereceye varan ateş, mide bulantısı, kusma ve ishal gibi belirtiler gözlemlendi.

Salgının bir anda yayılması üzerine Tkarçal’daki hastane ve doktorlar yetersiz kalınca önce başkent Sohum’dan sağlık personeli takviyesi yapıldı. Ardından durumu ağır olan hastalar Sohum’daki daha donanımlı hastanelere nakledildiler. Hastalığın daha da yayılmaması için Tkarçaldaki okul ve kreşler tatil edildi, suların kaynatılmadan içilmemesi ve kişisel hijyene azami özen gösterilmesi için halka uyarılar yapıldı.

Salgın bölgesinde incelemelerde bulunmak ve hastalara verilen sağlık hizmetini yerinde görmek için Abhazya Cumhurbaşkanı Ankvab, Tkarçal’a gitti ve orada Abhazya Sağlık Bakanı Zurab Marşan’dan bilgi aldı. Marşan, Cumhurbaşkanı Ankvab’a, salgından etkilenen tüm hastalara ücretsiz sağlık hizmeti sunulduğunu, ilk günlerde yaşanan hazırlıksızlıktan kaynaklanan yetersizlik ve kargaşa halinin üstesinden geldiklerini, Tkarçal’da doktor ve ilaç sıkıntısı kalmadığını bildirdi.

Her ne kadar Tkarçal’da patlak veren dizanteri salgını bir hafta içinde kontrol altına alındıysa da yaşananlar, Abhazya’daki altyapı yetersizliklerini ve sağlık sisteminin aksayan yönlerini bir kez daha gözler önüne serdi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz