Circassia Belgesel Filmi

0
864

Fransız sinemacı Vincent Moon (gerçek adı Mathieu Saura-1979) yeni sanat formları ve dünya kültürleri üzerine çalışmalarıyla biliniyor.

Fotoğraftan kısa filme geniş bir yelpazede ürünler veriyor. Dünyanın müzikal formlarını keşfetmeye adamış  bir sinemacı. Pek çok ünlü müzisyenin konser kayıtlarının yanı sıra Dünyanın değişik bölgelerindeki otantik  müziğin izini sürüyor.

Vinsecent Moon, 2012’de Çerkesya adlı bir belgesel film çekti,gazeteci Halel Bolat’ın kılavuzluğunda. Çerkes müziğinin otantik versiyonlarını doğal ortamında kaydetti. Derinden gelen şıçepşıne sesiyle başlıyor, usul usul tarihin derinliklerindeki fotoğrafların arasında Çerkes kültürünün yaşayan efsanelerinden  Ğuçe Zamudindir şıçepşıneyi çalıp söyleyen.

Zaman durmuş sanki, ovalarda atlar, atların peşinde çobanlar;agır aksak bir cekiç, bir balta sesi; ustanın ellerinde ağaç, sanata dönüşüyor, sanat sese. Ustalar Neğuç Aslan, Mışe Anzor, Zubeyr Eyvaz, Guçe Zamudin.

Pkheçıçın sesi göğe yükseliyor, ona eşlik eden ise bir kadın; kadın teleferikte,teleferik salına salına muziğe yol oluyor. Belkide filmin en büyük sürprizi yıllar sonra Bjemiy’i görmek: Otantik çerkes müzik aletleriyle harmanladıkları  müzik yıllar önce kalbimizi fethetmişti. şimdi onları görmenin sevincine karışarak akıyor film. Sözlerden çok müziğin aktığı, zamanında  kısa ve öz açıklamalarıyla insana dinginlik veren bir çalışma olmuş Circassia.

Vincent Moon, Çerkes müziğinin otantik formlarına ulaşmak için Ustaların kılavuzluğunda, şıçepşııne, pkheçıç, kamıl gibi müzik aletlerinin izinde sesleri arıyor. Sözden çok müziğin kılavuzluğunda akan film, seslerden melodilere, melodilerden söze; iş şarkılarından toplumsal sorunlara uzanana makamları duyuruyor.

Filmi internet üzerinden bu linkten izlenebilir https://www.youtube.com/watch?v=H4-uac64x3A

Çurmıt Sebahattin

 

Sayı : 2014 02

Yayınlanma Tarihi: 2014-02-25 00:00:00

Önceki İçerikWubıhça üzerine etüdler (3)
Sonraki İçerikTaksim Dayanışması’na örgüt suçlaması
Çurmit Sebahattin
Kayseri’nin Pınarbaşı ilçesine bağlı Çerkes Kuşçular Köyü’nde 1973 yılında doğdu. İlkokulu köyünde okudu. Lise 1’den sonra okul hayatını bitirip inşaatlarda çalışmaya başladı. 1990 yılında İstanbul’a gitti. Orada İstanbul Kafkas Kültür Derneği’nin gençlik kollarında ve sosyal faaliyet kollarında yer aldı. 2005 yılında yayınlanmaya başlayan Jıneps gazetesinin yakınında, okuru olarak başladığı yayın serüvenine yayın kurulu üyesi olarak devam ediyor. Şimdilerde ise köyünde organik tarım yapma gayretinde.