Kadirov’un manevraları

0
379

Çeçenya lideri Ramzan Kadirov, Çeçen ve İnguş Sürgünü’nün 70. yılı nedeniyle 23 Şubat’ta resmi bir anma etkinliği yapılmayacağını açıkladı.

Sürgün yerine Rusya’nın resmi tatili olan Vatanı Savunanlar Günü’nün kutlanacağını belirten Kadirov, resmi bir tören yapılmasa da 23 Şubat’ta halkın dualar ettiğini, yaşlı ve fakirlere yardım ettiğini söyledi.

Uzmanların ve toplum liderlerinin sürgün anması için 10 Mayıs gününü önerdiklerini ifade eden Kadirov,  sürgün anma törenlerinin 10 Mayıs’ta gerçekleştirileceğini söyledi. Garip bir tesadüf olarak, 10 Mayıs aynı zamanda Kadirov’un babası Ahmet Kadirov’un defnedildiği  tarih.

Bir başka gelişme ise Çeçen lider Cahar Dudayev’in, kayıp mezar taşlarını toplatarak Grozni merkezinde inşa ettirdiği Sürgün Anıtı’nın 12 Şubat’ta sökülerek Grozni merkezine götürülmesi oldu. Sürgün Anıtı, Mayıs 2008’de Kadirov’un emriyle şehir merkezinden alınarak gözlerden uzak bir bölgeye taşınmış ve etrafı çitlerle çevrilmişti. Bu yıl yeniden karar değiştiren Kadirov, anıtı bu kez de Ahmet Kadirov Caddesi’ne taşıttı.

İnsan hakları aktivisti tutuklandı 

Kafkasya Halkları Meclisi adlı uluslararası hareketin başkanı ve insan hakları aktivisti Ruslan Kutaev, Çeçen Sürgünü ile ilgili bir konferansa katılmasının ardından 20 Şubat’ta tutuklandı. Haber kaynakları, Çeçenya yöneticilerinin Kutaev’in konferansta anlattıklarından rahatsız olmuş olabileceğini belirtiyor.

Kutaev, uyuşturucu bulundurmak suçuyla yargılanacak. Kutaev’in arkadaşları, Ruslan’ın hiçbir şekilde uyuşturucuyla ilgisi olmadığını, uyuşturucunun emniyet güçleri ya da başka birileri tarafından yerleştirildiğini söylüyor.

Çeviri ve derleme: Serap Canbek

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz