“Çözülme” destek bekliyor

0
526

“Çözülme” destek bekliyor

“Çözülme” destek bekliyor

Çerkes kültürünün tanıtılacağı ilk uzun metrajlı film ‘Çözülme’nin çekimleri Gönen, Manyas, Bandırma, Erdek ve Biga’da gerçekleştirilecek. Yapımcılığını gazeteci Kaan Bingül ve Arzu Konan’ın, yönetmenliğini Selin Süar’ın üstlendiği filmin çekimlerinin Ağustos ayında başlaması planlanıyor. Yapımcı Kaan Bingül, Türkiye’de sinema filmi çekmenin çok zor olduğunun belirterek proje için küçük büyük her türlü desteğe ihtiyacımız var” dedi.

Filmin senaryosunu yazan ve yapımcılığını üstlenen Balıkesir Kafkas Kültür Derneği eski Başkanı Kaan Bingül, amacının genelde müzikleri ve danslarıyla tanınan Çerkeslerin, toplum tarafından pek bilinmeyen kültürlerinin kapısını aralamak olduğunu söyledi. Bingül, “Filmde sadece ülkemizde değil, dünyada da hızla yitirmeye başladığımız ‘saygı’ kavramının bir kültürün temelini nasıl oluşturduğunu gösterebilmek istiyorum” dedi.

Bingül, “Yönetmenimiz İstanbul Gelişim Üniversitesi Sinema Televizyon Bölümü Öğretim Görevlisi Selin Süar, kısa filmleriyle birçok ödül almış 32 yaşında genç bir isim. Senaristliğini ve Sanat Yönetmenliğini yaptığı ‘Soluş’ isimli film dünya prömiyerini Cannes’te yaptı. ‘Çözülme’ filmi Süar’ın ilk uzun metrajlı çalışması olacak. Ayrıca Görüntü Yönetmenimiz Berk Tuğcu da Türkiye’de önemli projeler içerisinde yer aldı” diye konuştu.

Türkiye’de sinema filmi çekmenin çok zor olduğunun altını çizen Bingül, “Ben kendi kültürümü en doğru şekilde anlatabilmek için yola çıktım. Amatör ruhla profesyonel bir eser ortaya çıkarmak istiyorum. Ancak sadece yaşanılan zorlukları çekseniz bir sinema filmi ortaya çıkar. En basit örneği devletten destek istediğinizde başvuru şartları o kadar ağır ki. Yaz dönemi içerisinde çekmeyi planladığımız film projesi için küçük büyük her türlü desteğe ihtiyacımız var” dedi.

Filmin çekimlerinin ağırlıklı olarak Gönen’in Üçpınar ve Çınarlı köylerinde geçeceğini kaydeden Kaan Bingül, “Gönen’in yanında Biga, Manyas, Erdek, Bandırma ve Bursa’da da çekimlerimiz olacak. Bandırma’da doğan, Gönen’de büyüyen biri olarak bölgede çekilecek ilk uzun metrajlı filmin içerisinde yapımcı olarak bulunmak benim için çok büyük bir gurur” diye konuştu.

Bingül, “Ulusal ve uluslararası film festivallerine katılmanın yanı sıra, Çerkeslerin yoğun yaşadığı Almanya, Fransa, Hollanda, Belçika gibi Avrupa ülkelerinin yanı sıra Abhazya, Adige Cumhuriyeti, Kabardey Balkar ve Ürdün’de de gösterime girmesini istiyoruz” dedi.

(DHA)

Sayı : 2014 05

Yayınlanma Tarihi: 2014-05-10 00:00:00