Adıgey’e soykırımcı Suvorov’un anıtı dikildi

0
493

Adıgey Cumhuriyeti’nin başkenti Maykop’un 33. Tugay bölgesinde, tugayın oluşturulma günü şerefine Suvorov’un büstü dikildi.
Krasnodar Kray ‘Askeri kardeşlik’ isimli gaziler sivil örgütü konseyi başkan yardımcısı Sergey Tretyakov, başkumutan Suvorov’un hatırasının tüm Rusya’da yaşatılmasını hakettiğini düşünüyor. Çerkes aktivistler ise Suvorov’un Kafkasya’da iyi bir şey yapmadığını, bundan ötürü de anıt büstünün kendisinin doğmuş olduğu yerde dikilmesi gerektiğini düşünüyor.
Çerkes aktivist Anzor Kabard, Maykop’ta Suvorov’un büstünün açılışını tepkiyle karşıladı.
Kabard, “Bu büst, Adıgey’de dikilen ve aslında orada olmaması gereken ilk anıt değil. Boş bir alanda, Adıgey bölgesindeki jenosidin resmi küratörü olan Mikhail Romanov’un heykeli duruyor” dedi.
Büstün dikilmesini militarist anıt propagandası olarak değerlendiren diyen Kabard, “Suvorov’un anıtı kendi doğduğu yerde olmalı. O tanınmış bir komutan, kendi yurttaşları onunla gurur duyma hakkına sahip. Kan akıttığı topraklarda ise herhangi bir anıtı olmamalı” dedi.
Kabardey-Balkar’daki Kabardey Kongresi sivil hareketi başkanı Aslan Beşto da Suvorov ile Maykop’taki 33. tugay arasında bir ilişki görmediğini ifade ediyor ve bu askeri noktada Rus başkomutanının büstünün dikilmesi için bir neden bulunmadığınğı düşünüyor.
Beşto, “Galiba Kafkasya’ya son derece nahoş şekilde saldıran Rusya imparatorluğu askeri komutanlarının büstlerinin dikilmesi pratiği oluştu. Yermolov ve Zass’ın büst ve heykelleri, Lazarev’in anıtı… Tüm bunların ardında hepsini idare eden bir şefin bulunduğu izlenimi oluşuyor. Ben bu olayı, yerli halkın sabrının sınırlarını anlamaya yönelik bir provokasyon olarak adlandırırım” dedi.
Beşto’nun ifadesine göre, Suvorov, Kafkasya’da Çerkes kabilesi Jane’leri acımasızca yok edişi, Nogay kabilelerini darmadağın edişi ile öne çıkıyor. (ajanskafkas)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz