Medet İçin Adalet

0
508

22 Mayıs 2013’te Ankara’daki konsolosluk olarak da kullandığı ofisinde öldürülen Medet Önlü suikastına ilişkin yeni güvenlik kamerası kayıtlarına ulaşıldı. Olaydan 15 ay sonra ortaya çıkan yeni görüntülerde Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü (TEM) tarafından hazırlanan 49 sayfalık polis fezlekesinde adı geçen 5 şüpheliden M.A., Ö.P., M.M., D.K, O.K ve Rus vatandaşı olan Rivzan Ezbulatov’un 17-22 Mayıs tarihleri arasında farklı zaman dilimlerinde Önlü’nün hem ofisinde hem de bölgede keşif yaptıkları görüldü.
Önlü ailesinin avukatı Erdal Doğan, olayın faillerinin kimlikleri tespit edilmesine rağmen yakalanmadıklarını ve 15 aydır iddianamenin de oluşturulamadığına dikkat çekti. 17-25 Aralık tarihleri arasında hükümete yönelik gerçekleştirilen iki operasyon süresince dosyanın da olumsuz etkilendiğini aktaran Avukat Doğan, açıklamasına şöyle devam etti: “17 Aralık operasyonu bu dosyada da çok olumsuz etki oluşturdu. Çünkü fezleke diye tabir ettiğimiz, savcılara yardımcı niteliği taşıyan bilgi notlarını toparlayan ekip şu anda dosyada görevli değil.”

NE İSTİYORUZ?

Medet Önlü İçin Adalet kampanyası, 2013 yılının son günlerinde Kafkasya Forumu tarafından başlatıldı. Sonrasında başka gönüllülerin katılımıyla Medet Önlü için Adalet Komitesi’ne dönüştürüldü. Kampanya için Medeticinadalet.org adresinde bir web sayfası oluşturuldu. Adalet Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı’nın hedeflendiği bir imza kampanyası bu sayfadan ulaşılabilir durumda.
Kampanyaya katılarak;
– Türkiye Cumhuriyeti’nin tüm ilgili birimlerinin içine düşmüş olduğu bu skandal hakkında ülke ve dünya kamuoyunu bilgilendirme,
– Siyasi irade ve karar vericiler üzerinde gerekli sivil toplum baskısını oluşturma,
– Tüm suçluların ve azmettiricilerin yakalanarak adalet önüne çıkarılmasını sağlama,
– Hangi devletle hangi tür ilişkileri olursa olsun, tüm sorumluların cezalandırılmasını sağlama,
– Uğradığı saldırı ve aldığı tehditler karşısında vatandaşı olduğu ülkenin kayıtsız ve göz yumar, hatta belki de teşvik eder tutumuyla karşılaşan Kafkas Diasporası’nın adalet ve güven duygusunu tamir etme,
Mücadelemize destek olabilirsiniz.

www.medeticinadalet.org

Soru önergesi

Başbakanlık, İçişleri ve Adalet Bakanlıkları tarafından cevaplanması istenenen soru önergesi
1) 22 Mayıs 2013’te Ankara’nın merkezinde Medet Önlü’yü katleden 2 Türk vatandaşının kimlikleri olaydan hemen sonra tespit edilmesine ve olayın üzerinden yaklaşık 16 ay geçmiş olmasına rağmen neden yakalanamamaktadır ve kovuşturulmamaktadır? Aynı şekilde olayın azmettiricisi konumunda bulunan, sık sık Türkiye’ye giriş çıkışları ve ilişkileri bulunan kişinin cinayetten hemen sonra aynı şekilde kimliği tespit edilmesine rağmen neden cinayetten 2 gün sonra yurt dışına çıkışına göz yumulmuştur?
2) Medet Önlü’yü bürosunda katleden Murat Aluç ve Ömer Peltek hakkındaki yakalama kararına rağmen emniyet içinde bir koordinasyon eksikliği ya da bir ihmal zinciri mevcuttur ki bu zanlıların cinayet öncesi ikamet ettikleri ve cinayet planı yaptıkları il olan İstanbul ve çevresi ile ilgili olarak İstanbul Emniyeti soruşturmaya cinayetten bugüne değin neden aktif biçimde dahil edilmemiştir? Aynı şekilde diğer il emniyet ve istihbaratlar kurumlarında da bu eksiklik mevcut mudur?
3) Merhum Medet Önlü’nün eşi Leyla Eser Önlü, 17/07/2014 tarihinde savcılığa verdiği dilekçesinde cinayet önceside sürekli takip altında olduklarını belirtmektedir. Medet Önlü’nün “Çeçen İçkerya Cumhuriyeti Fahri Konsulosluğu” görevini üstlenmiş oluşu, sivil siyasetteki ısrarlı çabası ve Kafkasya’dan zorunlu olarak ülkemize sığınmış sığınmacılara yardımları ve sosyal faaliyetleri dikkate alındığında; kendisinin başta Türk İstihbaratı ve yabancı diğer istihbaratların takibi altında olması kuvvetle muhtemelken idare cinayetin önlenmesinde üzerine düşen görevi neden yerine getirememiştir? Ve neden Türk istihbarat birimleri konuya dair ellerindeki bilgi ve belgeleri cinayet sonrası dahi soruşturma birimleri ile paylaşmamıştır?
4) Medet Önlü’nün Çeçen milli davasına bağlılığı, sivil siyasetteki ısrarı, Çeçenlerin kriminalize edilmemesi ve çatışma alanlarında kullanılmaması için yoğun çabası bilinmektedir. Öldürülmesinden kısa zaman önce de Çeçenlerin Suriye’de cihatçıların saflarına dahil edilmemesi için çabası da bilinmektedir.
Bugün Irak ve Suriye’de gelinen aşamaya bakıldığında IŞİD ve benzeri cihatçı grupların yarattıkları büyük insani yıkım ortadadır. Bu grupları desteklemenin sonuçları, BM güvenlik konseyinin aldığı kararla da ortadadır. Tüm bunlar dikkate alındığında Medet Önlü’nün bu yıkım tablosunu önleme çabası hedef olması için en önemli neden midir? Kimliği tespit edilen faillerin yaklaşık 16 aydır yakalanmıyor olmasının bununla ilgisi var mıdır? Ya da bu failler cinayet öncesi bazı Türk yetkililerinden yakalanmayacaklarına dair güvence mi almışlardır?

Avukat Erdal Doğan
Medet Önlü için Adalet Komitesi

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz