Anavatanlarından Sürülüşlerinin 150. Yılında Çerkesler

0
437

Kafkas Araştırma Kültür Dayanışma Vakfı (Kafdav) ile Kafkas Dernekleri Federasyonu (Kaffed) tarafından düzenlenen “Anavatanlarından Sürülüşlerinin 150.Yılında Çerkesler” konulu uluslararası konferansın ilk üç oturumu 27 Eylül günü Ankara Milli Kütüphane Konferans Salonu’nda düzenlendi.
İlk oturumda Doç. Dr. Marem DOLGİYEVA (İnguş Devlet Üniversitesi, Ordjonikidzevskaya, İnguşetya) “Çeçen İnguş Göçürmeleri” ve Dr. Mihail TXAYTSIXOV (Karaçay Çerkes Cumhuriyeti Araştırma Enstitüsü, Çerkessk, Karaçay Çerkes) “Abazin Göçleri ve Osmanlı İmparatorluğu’nda İskanları” konularındaki tebliğlerini sundular.
Öğleden sonra yapılan ikinci oturumda Dr. Svetlena KUDAYEVA (Maykop Teknoloji Üniversitesi, Maykop, Adıgey) “Adıgelerin Göçürülmesi ve Sonuçları”, Dr. Fatima OZOVA: (Karaçay Çerkes Araştırma Enstitüsü, Çerkessk, Karaçay Çerkes) “Rus Arşiv Belgelerine Göre Göçürmeler” ve Dr. Georgy ÇHOÇİYEV (Vladikafkas Sosyal Bilimler Enstitüsü, Vladikafkas, Kuzey Osetya) “Diyaspora Çerkeslerinin Birinci Dünya Savaşı Sonunda Geri Dönüş İçin İngiltere’ye Müracaatları” konulu tebliğleri sundular.
Üçüncü oturumda Doç.Dr. Cahit ASLAN (Çukurova Üniversitesi, Adana) “Göçten Soykırıma Çerkes Gerçeği”, Dr. Margarita DOBREVA (Balkan Araştırmaları Enstitüsü, Sofya, Bulgaristan) “Bulgaristan Milli Kütüphanesine Bağlı Oryantal Bölümünün Lom Şehri Fonundaki Çerkeslerle ilgili Osmanlıca Belgeler” ve Kemal JELOKA (Amman University, Amman, Ürdün) “İsrail, Ürdün ve Suriye’ye Göçler” konularındaki çalışmalarını sundu. Prof. Dr. Timur AÇUGBA’nın (Abhazya Üniversitesi Sosyal Bilimler Araştırma Enstitüsü, Sohum, Abhazya) “Abhaz Göçleri ve Evreleri” başlıklı tebliği Dr. Mihail TXAYTSIXOV tarafından okundu.
Konferansın ikinci bölümü 17 Ekim 2014 günü düzenlendi. Açılış konuşmasını Kafdav Bilim Kurulu Başkanı Prof.Dr. Sabri Tekir yaptı. ODTÜ Tarih Bölümü Başkanı Prof.Dr. Ömer Turan’ın yönettiği oturumda ilk konuşmacı Tel Aviv Üniversitesi’nde Prof.Dr. Ehud R. Toledano’ydu. “Etnik Temizlik ve Kölelik: 19. Yüzyılın İkinci Yarısında Çerkes Halkının Maruz Kaldığı İki Musibet” konulu konferansında Prof. Dr. Toledano, Çerkeslerin 19. yüzyılda etnik temizlik ve soykırıma maruz bırakıldığını, aynı yüzyılda köle ticaretinin de Çerkesler açısından çok önemli bir musibet olduğunu örnekleri ile açıkladı.
İstanbul’daki Orient Institut araştırmacılarından Dr. Alexandre Toumarkine, “Çerkeslerin Sürgünü ve Orta Doğu’ya Yerleştirilmeleri” konulu sunuşunda özellikle 20. yüzyılın ilk yarısında Çerkeslerin Orta Doğu’da yerleşimleri konusunda bilgi verdi.
Oxford Üniversitesi öğretim üyesi ve bu üniversitedeki Mülteci Çalışmaları Merkezi başkanı Prof. Dr. Dawn Chatty’nin sunuşu, 2005-2007 yıllarında Suriye ve Ürdün’de yaptığı mülakatlara dayanıyordu.
Kafdav, Anavatanlarından Sürülüşlerinin 150. Yılında Çerkesler konulu konferansta sunulan tüm tebliğleri bir kitap olarak yayımlayacak. (kaffed.org)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz