Medet Önlü İçin Adalet Komitesi’nden basın açıklaması

0
414

Medet Önlü İçin Adalet Komitesi 31.10.2014 tarihinde yaptığı basın toplantısı ile soruşturmadaki son durum hakkında kamuoyuna bilgi verdi. Önlü ailesinin avukatı Erdal Doğan, Medet Önlü’nün eşi Leyla Önlü ve Komite’yi temsilen Alper Hraça’nın katıldığı toplantıya basın düşük bir katılım gösterdi.

Basın bülteninin tam metni

Değerli Basın Mensupları
22 Mayıs 2013’de gerçekleştirilen suikastle Medet Önlü’nün hayatını kaybetmesi üzerinden yaklaşık bir buçuk sene geçtikten sonra suikastın tetikçi zanlısı Murat Aluç Sakarya’da yakalandı. Tetikçinin yakalanarak adalete teslim edilmesini, ailenin çağrısıyla başlattığımız adalet yürüyüşünün ilk somut adımı olarak görüyoruz.
Bugüne dek güvenlik birimleri ve adli makamlarda karşı karşıya kaldığımız ihmal ve aksaklıklarla ilgili kamuoyu oluşturabilmek için yoğun çaba gösterdik. Ankara’nın yüksek güvenlikli bir bölgesinde adeta göstere göstere işlediği bir cinayet ardından elini kolunu sallayarak şehri terkeden zanlının, bir buçuk sene sonra adalete teslim edilmesinin sebebi toplum vicdanının ailenin çağrılarına kayıtsız kalmamış olmasıdır.
Suikastın tüm zanlılarının yakalanması, ihmali bulunan yetkililerin tespit edilmesi ve siyasi boyutlarının açığa çıkarılması amacıyla sürdürdüğümüz mücadelemiz artık hukuki sürece de taşınmıştır. Yürüdüğümüz bu yolda kamu vicdanını en büyük gücümüz olarak görüyor, toplumumuzun yanımızda olacağına inanıyoruz.
Örgütlü bir suikastın tetikçisinin yardım ve yataklık yapan bir grupla birlikte yakalanmış olması suikastın tüm boyutlarıyla aydınlanması açısından son derece önemlidir. Aluç, işlediği suçu çeşitli uydurma gerekçelerle hafifletme çabasına girişmiş olsa da, soruşturmanın derinleştirilmesini ve şebekenin açığa çıkarılmasına katkıda bulunacak önemli bilgiler sunmaktadır.
Ancak bugüne kadar karşılaştığımız aksaklık ve ihmaller zincirine maalesef artık yargı aşamasında da üzülerek tanık oluyoruz. Tetikçi Murat Aluç’la birlikte yakalanan zanlıların kaçma ve delilleri karartma ihtimallerinin yüksek olması nedeniyle tutuklanma talebi Ankara 8.Sulh Ceza Mahkemesi’nce reddedilmiştir. Murat Aluç’u soruşturma birimlerinden saklamak için her türlü işbirliğini gerçekeştiren, pek çok silah, susturucu ve jammer’la yakalanan bu kişilerin serbest bırakılması kabul edilebilir bir karar değildir.
Yine Aluç’un ifadesiyle suç örgütünde önemli rolleri olduğu anlaşılan, Erdem Güneş ve Mehmet Akif Cömert’le ilgili soruşturmanın derinleştirilmesini bekliyoruz. Cinayet öncesi ve sonrası tüm aşamalarda aktif olarak yer alan suikastın diğer zanlısı Ömer Peltek halen yakalanmamıştır. Ve yine aynı şekilde hakkında kırmızı bülten ile arama kararı çıkartılan suikastın azmettiricisi Rizvan Ezbulatov’un hangi ülkede olduğu konusunda bir bilgiye sahip değiliz.
Suikastin işlendiği günden bu yana, işlenen suçun faillerinin cezalandırılması yönünde siyasi irade herhangi bir kararlılık göstermediği gibi, herhangi bir diplomatik girişim de söz konusu değildir. Medet Önlü Suikastı’nın, Çeçen sığınmacıların Suriye’ye savaşçı olarak gönderilmesine engel olma çabasıyla bağlantılı olabileceği yönündeki kanımızı daha önce ifade etmiş ve soruşturmanın bu yönde ilerletilmesini istemiştik. Bu kaygımızı giderecek herhangi bir adım atılmadığı gibi, siyasi iradenin tutumu kanaatimizi güçlendirmektedir.
Geldiğimiz noktada siyasi iradenin ve devletin tutumundan anladığımız suikastın tetikçisinin yakalanmasıyla yetinmemizin beklendiğidir. Bu beklenti karşısında tutumuzu kamuoyumuza ifade etmeyi borç biliyoruz: Tetikçinin yakalanmış olması, bizler için mücadelenin sonu değil başıdır. Bu suikast tüm boyutlarıyla aydınlatılana, sorumlular tamamı adalete teslim edilene ve tam bir yüzleşme gerçekeşene dek mücadelemizi sürdürmekte kararlıyız.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz