Düzce Üniversitesi’nde Çerkesce Konferansı

0
678

Düzce Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Çerkes Dili ve Edebiyatı Bölümü ve Çerkes Araştırmaları Grubu işbirliğiyle “Az Konuşulan Dillerin Geleceği Bağlamında Çerkesce” konferansı Düzce’de yapıldı.
Konferansa Çerkes Araştırmaları Grubu’nu temsilen Dr. Zeynel Abidin Besleney ile Londra Üniversitesi Yakın ve Ortadoğu Dilleri ve Kültürleri Bölümü öğretim üyesi Prof. B. George Hewitt katıldı.
Dr. Zeynel Abidin Besleney’in moderatörlüğü ve çevirmenliğinde gerçekleşen sunumunda Hewitt, katılımcılara teşekkür ederek başladığı konuşmasını, “Fonetik olarak Çerkesce bu güne kadar duyduğum en güzel dil. Bugün dünyamızda konuşulan 6000 dilden belki de yarısı bu yüzyılın sonunda yok olacak” şeklinde sürdürdü.
Çerkesce’nin Türkiye’deki durumu hakkında da bilgiler veren Prof. Hewitt, “Türkiye’deki Çerkes ve Abhaz nüfus yoğunluğunun fazla olmasından dolayı, Çerkesçe’nin ülke dışındaki uğradığı zarar, Türkiye’de gerçekleşmemiştir. Elbette geçmişte, dilin öğretimi ve yayımı konusunda sıkıntılar yaşanmıştır. Genç nüfusun daha gözde Batı dillerine yönelmeleri de dilin aktarımı noktasında sorun yaşatmıştır” dedi.
Öğretim üyesi Prof. Dr. Mira Khachemizova, “Çerkesce dilinin yani Adiğabze’nin yaşatılması konusunda emek veren herkese teşekkür ediyorum” dedi. Kiril alfabesini bırakmamanın gerektiğini vurgulayan Khachemizova, böylelikle Kafkasya’da yapılan çalışmalardan da kopma yaşanmayacağını belirtti. Önce Arap harfleri ardından Latin harfler ve en son Kiril harflerle çalışmalar yürüttüklerini belirten Khachemizova, çalışmaların derinleşmesinden ötürü artık geri dönüş olmaması gerektiğini kaydetti.
Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Öner Abidin Balbay tarafından katılımcılara plaket takdiminin ardından konferans sona erdi. (duzce.edu.tr)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz