Krasnodar: “Etnik gerginlik” tehlikesi

0
465
Rope pulling. Isolated on a white background.

Rusya’daki etnik gerginliklerle ilgili çalışmalar yapan Ulusal Çatışmaları Araştırma Merkezi’nin (TSINK) hazırladığı “Gazap Üzümleri- 2” adlı rapor yayınlandı. Uzmanların hazırladığı raporda, Krasnodar bölgesi riskli bulunarak “turuncu bölge” ilan edildi.
Krasnodar’ın riskli sayılmasını belirleyen faktörler arasında Kuban’ın iç ve dış göç konusundaki cazibesi, Çerkes sorunu, belediye seçimleri gibi başlıklar yer aldı. Uzmanlara göre, Kuzeybatı Kafkasya’daki kurumların etnopolitik seferberliği Krasnodar bölgesini etkiliyor. Bölgedeki Çerkes- Rus çelişkisi sosyopolitik, ekonomik ve suça dair konularda kendini gösteriyor. Raporda ayrıca, sosyal medyada yabancı düşmanlığıyla ilgili paylaşımların özellikle Orta Asya ve Kuzey Kafkasyalıları hedef aldığı belirtilerek Krasnodar’daki bir kafede gerçekleşen kitlesel kavgadan söz ediliyor.
Krasnodar bölgesindeki sosyal kurumların temsilcileri, bölgenin etnik gerginlik riski altında olduğu konusundaki görüşlerini Kavpolit muhabiri Vladimir Prikhodko ile paylaştı.
Krasnodar Adıge Xase Başkanı Asker Soht, “Uzmanların açıklamalarında etnikler arası çatışma olarak tarif edilebilecek herhangi bir durum yok. Bilinen gerçektir: Farklı uluslar arasındaki gündelik anlaşmazlıkları ırksal ya da dinsel nefreti tetikleyen eylemler olarak nitelendiremezsiniz. Krasnodar bölgesinde böylesi suçlar yoktur” açıklamasında bulundu.

“Ağzını kapa”

Krasnodar’daki gençlik örgütü “Sober Kuban”ın Başkanı İgor Shibalkin de Kuban’ın etnik çatışmalara sahne olamayacağına inanıyor. Farklı ulusların bölgede barış ve kardeşlik içinde yaşadığını belirten Shibalkin, “Yeni biriyle tanıştığımızda ulusunu sormayız. Çünkü soyadı bir Ermeni olduğunu gösterebilir ama belki kendisini Rus hissediyordur. Rusya yasası altında herkes kendi aidiyetini belirler. Ama yine de bölge yönetimi ulusal meseleye daha çok önem vermeli, diyalog başlatmalı. Açıkçası “ağzını kapa” gibi girişimlerle de karşılaşıyoruz. Mesela, ‘gençlik politikası’ ile ilgili basın açıklaması, yuvarlak masa toplantısı gibi etkinliklere bölge yönetiminden temsilciler katılmıyor. Bunun yerine ulusal kostümlerle yapılan konserler demeti var. Bölge yöneticilerinin ulusal politikaya önem vermediğini söyleyemem. Çalışıyorlar ama bence çalışmaları yetersiz kalıyor” dedi.

“Yelkensiz, dümensiz gençler”

“Kuban Rus Toplumu” adlı kuruluşun başkanı Vadim Evdokimov ise Krasnodar’ın eski valilerinden Nikolai Kondratenko’nun söylediklerini hatırlattı: “Kuban asla Stavropol, Çeçenya ya da Dağıstan gibi sarsılmayacaktır. Çünkü burada kardeşlik içinde yaşayan insanlar var.”
Evdokimov, “Sennoy pazarında Dağıstanlı yaşlı bir adama rastladım. Hayranlıkla tezgahlara bakıyordu. Yanına gidip omuzuna dokundum ve ‘Krasnodar’da yaşam nasıl?’ diye sordum. Mutluluğunu belirtti ve buaradaki insanların iyi olduğunu söyledi. Bu da gösteriyor ki sorun yok” diyerek suçların çoğunun serseriler tarafından işlendiğini ekledi.
“Aramızda yaşayan farklı uluslarla ilişkimize ve onların düşüncelerine çok değer veriyoruz. Karşılıklı anlayışımız arttıkça hepimizin hayatı güzelleşiyor” diyen Evdokimov, Kuzey Kafkasya’dan gelen “yelkensiz, dümensiz ve ne istediklerini bilmeyen klişe gençlerin” de zamanla alışıp benimsediğini belirtti. (kavpolit.com)

Çeviri: Serap Canbek

Not: Makale kısaltılmıştır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz