Daha Ne Kadar Seyirci Kalacaksınız?

0
481

İnsan hakları ihlallerinin en yoğun yaşandığı yerlerden biri de cezaevleridir. Bunlar sırasıyla işkenceler, kötü muameleler, tacizler, tecavüzler, mahpusların ring araçları ile götürülüp getirilirken darp edilmeleri, çıplak aramalar, sürgünler, sevkler, cezaevinde ayrıca hücre cezaları, görüş yasakları, dinsel kitapların dışındaki kitapların yasaklanması veya sınırlandırılması, daha da kötüsü hasta mahpusların tedavi haklarının engellenmesi, ölümlerine seyirci kalınması. Bunlar şu anda aklıma ilk gelenler.
Evet, yukarıda sıraladığım hak ihlallerinin durdurulması, ağır hasta mahpusların tedavi olmaları için derhal serbest bırakılması talebi ile, Galatasaray Lisesi önünde, kışın soğuğuna, yazın sıcağına aldırmadan, İnsan Hakları Derneği Cezaevi Komisyonu olarak, her Cumartesi 13.30’da “F Oturmaları” gerçekleştiriyoruz.
Ama ne yazık ki, yetkililer görmüyorlar, duymuyorlar, bilmiyorlar, yani üç maymunu oynamaya devam ediyorlar. Şu anda en az 268 ağır hasta mahpus acil olarak serbest bırakılmayı bekliyor. Ağır hasta mahpuslardan Mehmet Canpolat, Abdülmecit Aslan, Lütfi Taş, Hüseyin Karakaş, Tamer İldirim, Haşem Arduçlu serbest bırakılmayı beklerken, tedavi hakları engellenerek, ölümlerine başta Adalet Bakanlığı ve cezaevi yetkilileri olmak üzere seyirci kaldılar. Ceza yasalarında bir insanın ölümüne bile bile seyirci kalmanın suçu ne ise bu suç işlenmiştir. Bu, insanlık suçudur.
Ağır hasta mahpuslardan Mehmet Emin Özkan, Tümgeneral Bahtiyar Aydın’ı öldürmekten suçlu bulunarak ceza evine konulmuştur. Ama Bahtiyar Aydın’ı Jitem’in vurduğu kanıtlanmasına rağmen, M. Emin Özkan hala suçsuz olarak cezaevindedir. Bu bir adalet ayıbıdır ve derhal düzeltilmelidir. M. Emin Özkan’ın maddi ve manevi kayıpları giderilerek, mağduriyeti ortadan kaldırılmalı ve derhal serbest bırakılmalıdır.
Ağır hasta mahpuslara tedavi olma ve iyileşme hakkı, ömürlerinin son günlerinde yakınları ile vedalaşma hakkı bile verilmemektedir. Bu durum Türkiye’nin de taraf olduğu mevcut uluslararası sözleşmelere, Evrensel İnsan Hakları Beyannamesine de aykırıdır. Başta ağır hasta mahpuslar olmak üzere, tüm hasta mahpuslar serbest bırakılmalıdır.
Geçen 2014 yılının Haziran ayında yaptığımız merkezi eylem sonucu birkaç hastanın serbest bırakılmasının dışında mücadelemiz kazanımla sonuçlanmadı. Yetkililer sözlerinde durmadılar. Mücadelemiz sürecek. “İnsan hakları ile insandır. Yaşama hakkı en temel evrensel insan haklarından biridir.”
Biz İnsan Hakları Derneği olarak her alanda olduğu gibi, başta tedavi hakkının kullanılması ve hasta mahpusların serbest bırakılması olmak üzere, cezaevlerindeki tüm hak ihlallerinin durdurulması için kamuoyu oluşturmaya ve yetkilileri duyarlı ve sorumlu davranmaya çağrımızda ısrarlı olacağız.

Osman Özkan
İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz