Çerkeslerle ilgili araştırma önergesi TBMM’de kabul edilmedi

0
484

HDP’nin, Çerkes soykırımıyla ilgili Araştırma Önergesi’nin görüşülmesini içeren grup önerisi, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilmedi

HDP, TBMM Danışma Kurulu’nda uzlaşma sağlanamaması üzerine önerisini Genel Kurul’a taşıdı. Öneri üzerinde konuşan HDP Mardin Milletvekili Erol Dora, Çerkeslerin tarih boyunca acımasız savaşlara karşı bağımsızlıklarını ve ülkelerini korumak zorunda kaldığını belirterek, 19. yüzyıl ortalarındaki yenilgilerden sonra yabancı topraklara sürgün edildiğini, bunun modern zamanların en büyük sürgünü olduğunu anlattı.

Dora, Çerkeslerin büyük bölümünün sürgünlerde yok olduğunu ifade ederek, yaşadıklarının “soykırım” olduğunu savundu. Sürgün ve yer değiştirme politikalarının uzun süre devam ettiğini belirten Dora, “Birçok Kafkas dili dayatma nedeniyle yok oldu ya da can çekişir halde. Çerkesler, Cumhuriyet’in kurulma sürecinde Anadolu’da eşit vatandaş olarak kendi kimliklerini koruyamamış, dil ve kültürlerini yaşayamamışlardır, inkar ve asimilasyon politikalarının kurbanı olmuşlardır. 40 ayrı ülkede yaşamını sürdüren Çerkeslerin en büyük bölümü Türkiye’dedir. Türkiye Çerkeslerinin sorunlarının giderilmesi için düzenleme yapılmalı” dedi.

AKP Isparta Milletvekili Recep Özel, öneri aleyhinde yaptığı konuşmada, Dora’ın sözlerine katıldığını, 1 milyon insanın soykırıma uğradığını ve Osmanlı topraklarına sürgün edildiğini belirterek, geçen yıl Soçi’de kış olimpiyatlarının yapılmasının Çerkesler için acı olduğunu söyledi. Çerkeslerin aynı vatandaşlık haklarına sahip olduğunu ifade eden Özel, Meclis’in gelecek hafta çalışmalarını sona erdireceğini hatırlattı.

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken de getirdikleri önerilere iktidarın “katılıyoruz ama zamanımız kalmadı” demesinin ayıp ve ciddiyetten uzak olduğunu savunarak, “13 yıldır iktidarda olduğunuzun farkında değilisiniz. Çerkeslerin sorunlarını buraya getirirken, aslında 13 yıldır bu sorunlarla ilgili bir şey yapmadığınızı teşhir ediyoruz. Soçi Olimpiyatları’nı boykota da davet ettik. Keşke o zaman gerekli tavrı gösterseydiniz” diye konuştu.

CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk, 130 yıl önce yaşanan olaya işaret ederek, tarihte yaşanmış olayların istismar konusu yapılarak siyasetçilerin kesin hüküm vermesine karşı olduklarını söyledi. Çerkeslerin kaderinin Osmanlı- Rus savaşı ile değiştiğini kaydeden Öztürk, 1,5 milyon Çerkesin doğduğu toprakları terketmek zorunda bırakıldığını ifade etti.

Çerkes Ethem ile ilgili okul kitaplarında yer alan bazı ifadelerin Çerkes toplumunu üzdüğünü ve incittiğini belirten Öztürk, tarihte yaşanan olayların esiri olmadığını, tarihi tarihçilere bırakarak ileriye baktığını, kin ve nefret beslemeyip hakları için silaha başvurma yolunu seçmediğini söyledi. Konuşmaların ardından HDP’nin grup önerisi

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz