Tarihten – Nisan 2015

0
447

Çeviriler: Serap Canbek

Rusya’nın ünlü savaşçıları Çerkes Amazonlar

Rusya’nın meşhur “Ölüm Taburu” hakkında çok şey duyuldu ve Rusya’nın kadın savaşçılardan oluşan tek taburu olduğu düşünüldü ama Çerkes kadınlar da savaş cephesinde ne kadar güçlü ve cesur olduklarını gösterdi. Galacia’dan (Bugünkü Ankara, Çorum, Yozgat bölgesi) çekilirken Çerkes bölüğü, günlerce düşmana rahat vermedi ve üstün cesaretlerinden bahsedildi. Çerkes kadınlar, geri çekilen Ruslarla Alman öncü birlikleri arasındaki mesafenin birbirinden kilometrelerce uzakta kalmasını sağladı.

(Ogden Standart Gazetesi-8 Şubat 1908 tarihli sayı)

Çerkes liderler “Highflyer” gemisinde

Lord Aberdeen hükümetinin Ocak 1855’te çöküşünün ardından Büyük Britanya Savaş Bakanlığı görevinden istifa eden Henry Pelham-Clinton, Britanya ordusunun ve bölgenin durumunu görmek için Karadeniz ve Kırım’a gitti. Ayrıca 1855 sonbaharında Kuzey-Batı Kafkasya’ya gitmiş ve burada Britanya Majestelerinin Gemisi “Highflyer”da Çerkes liderlerle müzakarede bulunmuştu.

Bu resim, Newcastle 5. Dükü Henry Pelham-Clinton’un 1855 yılında Çerkesya’ya yaptığı ziyarette Ömer Paşa, Çerkes liderler ve Şamil’in Çerkesya naibi Muhammed Emin’le yaptığı toplantıyı tasvir etmektedir.

İskoç sanatçı William Simpson (1823-1899), Kırım Savaşı sırasında adeta bir savaş muhabiri gibi çalışmıştı. Ayrıca Çerkeslerle ilgili çizimler de yapan Simpson, çizdiği suluboya resimleri Londra’ya yollamıştı. Resimler gazetelerde kullanılmak üzere taşbaskıya dönüştürülmüştü. Bu resmin orijinali, İngiltere Ulusal Ordu Müzesi’ndedir.

(Amjad Jaimoukha/facebook)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz