Fransa’da Fransızca-Abhazca sözlük yayınlandı

0
510

Michel Malherbe’in hazırladığı Fransızca-Abhazca sözlük, Fransa’nın seçkin yayınevlerinden L’Harmattan tarafından basıldı ve 22 Euro’dan satışa sunuldu. Sözlük, Abhaz dilinin eşsizliğinin betimlenmesiyle başlıyor. En sık kullanılan sözcük ve terimleri içeriyor. Abhazya’nın kısa bir tanıtımına (yüzölçümü, yeri, nüfusu) ve tarihçesine de sözlükte yer verilmiş. Kısa tarihçede ise ilk Cumhurbaşkanı Vladislav Ardzinba’nın siyasi faaliyetine, Abhaz Kurtuluş Savaşı’na, Abhazya’nın bağımsızlığının 2008’de Rusya tarafından tanınmasına özel bir önem gösterilmiş.

Yazar Malherbe, bu sözlüğü hazırlama nedenini, Altın Post efsanesinde Kolkhida olarak geçen bugünkü Abhazya coğrafyasının dillere destan güzelliğine ve zenginliğine duyduğu hayranlıkla açıklarken, dilin ruhun ve kültürün bir yansıması olduğunu ve ötekinin diline ilgi göstermesi halinde iki kişinin yakınlaşabileceğini söylüyor.

Malherbe ve asistanları (Maria Kaltenbah-Şevçova ve Erik Kaltenbah), sözlüğün hazırlanmasında, internetteki kaynakların yanı sıra Vyaçeslav Çirikba’nın bilimsel çalışmalarından da yararlanmışlar.

Yazarlar, sözlüğü Abhazya Cumhurbaşkanı Raul Hacımba’ya hediye ederken “(bu sözlük) yarın Fransa’ya giden bir Abhaz turistin ya da Abhazya’da Dubois de Montperreux’nün izinden yürüyen bir Fransız turistin, ‘Mışibziya’ (Abhazca merhaba) diyebilmesi ve ‘bienvenu’ (Fransızca hoş geldiniz) cevabını duyabilmesi için hazırlandı” açıklaması yaptılar. (altinpost. org)

Kaynak: Apsnypress

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz