Geleneksel Abhaz Dansı

0
795

“Canlar Ülkesi ABHAZYA” kitabından alınmıştır.
Yazan, Derleyen, Yayına Hazırlayan:
Anıt Baba (Papba), Behice Bağ, Adnan Özveri (Yağan)
(1. Baskı – Nisan 2014, 2. Baskı – Eylül 2014)


Abhaz halkının çok ilginç olaylarla dolu uzun bir geçmişi vardır. Bu da Abhaz halkının sevinçlerini ve acılarını anlatan muhteşem bir dans kültürünün doğmasına neden olmuştur. Maddi ve manevi gelişimleri içinde Abhaz hayatının bir yansıması olan ve kısmen korunmuş olan bazı Abhaz dansları şöyledir:

 

Apsuva Koşara: Abaza Oyunu olarak ta bilinen bu dans Abhazya’da unutulmuş olan ve diasporadakiAbhazlarınorjinal figürleri koruyarak oynadıkları dansın koreografize edilmiş şeklidir.

Apsnı Apsuva Koşara: Tarihin bilinen ilk dönemlerinden beri Abhazya topraklarında yaşayan bağımsızlık mücadelelerinden alnı açık çıkan Abhazların hareketli ve coşkulu dansıdır.

 

Akıta Koşara (Köylü Dansı):Abhazların hasat sonunda oynadıkları eğlenceli ve esprili bir danstır.

 

Avapa Koşara: Erkeklerin Avapa adı verilen kalın keçeden yapılmış giysiler ile oynadıkları savaşçı ve sert mizaçlarını yansıttıkları, özünde cesaret yiğitlik gibi erdemleri barındıran, kızların zarafet ve estetiklerini yansıttıkları bir danstır.

 

Aşha Koşara (Dağlı Dansı): Dağlı erkeklerin oynadığı bir oyundur. Yiğit, gözü pek delikanlılar ortaya atlayıp hünerlerini sergilerler. Yaptıkları hareketlerle güçlülüklerini gösterirler. Figürler çok keskindir.

Kızların Avar Dansı: Erkeklerin taklidini yapan kızların oynadıkları bir oyundur, ritim hızlıdır ve içindeki esprili yaklaşım oyuna ayrı bir güzellik katar.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz