“Yaşamak için inat ediyoruz, nükleer yaptırmayacağız”

0
718

Çernobil katliamının 29. yıldönümünde Sinop’ta buluşan on binler, “Nükleere inat, yaşasın hayat” dedi.

Mersin ve Sinop’ta nükleer santral yapımı için adımları hızlandırılırken yıllardır nükleer karşıtı platformlar kurarak, eylemlerle nükleer karşıtı mücadeleyi sürdüren Türkiye halkları, Çernobil’in yıldönümünde bir kez daha sokağa çıktı.

Miting için otobüslerle Sinop’a gelenler sabah saatlerinden itibaren eski otogar alanında toplanmaya başladı. Saat 12.30’da yürüyüş başladı. Nükleere karşı sloganlarla başlayan yürüyüşte, “Sana nükleer yaptırmayacağız” diyerek Erdoğan’a seslenen binlerce kişi, yaşamı ve doğayı savunmak için nükleer santral istemediklerini bir kez daha hep birlikte haykırdı.

Yürüyüş güzergahındaki esnaf, camlarına nükleer karşıtı afişler asarken Sinoplular mitinge yoğun katılım gösterdi. “Denizden nükleer atık değil balık tutmak istiyoruz” diyen balıkçılar ise nükleer karşıtı afişler asılmış tekne ve kayıklarla denizin hemen kenarında olan miting alanına geldiler.

Sinop Nükleer Karşıtı Platform, TMMOB’ye bağlı odalar, KESK’e bağlı sendikalar, Sinop Çevre Platformu, SİYAD, Derelerin Kardeşliği Platformu, Yeşil Gerze Çevre Platformu, Kuzey Ormanları Savunması, Ayancık Çevre Koruma Derneği, Tonya Çevre Platformu, H.Ü. Biyoloji Bölümü öğrencileri, Patika Ekoloji Kolektifi, Fatsa-Ünye Doğa Koruma Platformu, Halkevleri, SDP-Türkiye Gerçeği, EMEP, HDP, BHH, HDP gibi sosyalist parti ve kitle örgütleri, Öğrenci Kolektifleri, CHP, Çarşı, Devrimci Trabzonsporlular gibi taraftar grupları yürüyüşte yer aldı.

Miting kürsüsünden yapılan konuşmalarda, “Biz nükleeri Çernobil’den Karadeniz’e yayılan ölüm dalgası ile tanıdık, bugün bunun bir kez daha yaşanmaması için binler olduk, bu meydana aktık. Yaşamak için inat ediyoruz, nükleer santral yaptırmayacağız” denildi.

Nükleer Karşıtı Platform (NKP) sözcüsü Zeki Karataş yaptığı konuşmada Sinop’u ve Akkuyu’yu felaket bölgesine çevirenlere karşı alanı dolduranları selamlayarak, nükleer santrallere karşı omuz omuza mücadele edeceklerinin vurgusunu yaptı. Balıkçılar adına konuşan Oktay Türkoğlu ise, ”Santral yapılmasın diye balıkçılar olarak demokratik haklarımızı sonuna kadar kullanacağız. Ailelerimizin çocuklarımızın açlığa mahkum edilmesine izin vermeyeceğiz” dedi.

Mitingte daha önce Sinop Gerze’de yapılmaya çalışılan termik santrale karşı direnişleriyle tüm ülkede gündem yaratan Gerzeliler adına Aykır köyünden Beyza Sert Kaya bir konuşma yaparak, “Aykır köyü halkı olarak termik santrallerin ne denli zararlı olduğunu biliyoruz, biz direndik ve kazandık. Bugün buraya yapılmak istenilen nükleere karşı da birlik olup direnirsek yine kazanırız” dedi.

Elektrik Mühendisleri Odası Genel Sekreteri Hüseyin Önder miting konuşmasında, “Japonya tüm termik santrallerini kapatırken biz Japonya’ya gel burada nükleer santral yap diyoruz! Binlerce yıl yok olmayan bu nükleer santralleri ne yapacağız? Bu işin içerisinde çok büyük paralar var” dedi.

KESK Genel Eş Başkanı Şaziye Köşe ise yaptığı konuşmada vahşi kapitalizmin insanlığı tehdit ettiğini vurgulayarak, “Bu vahşet bize aslında büyüme ve enerji üretme adı altında ölümü vaat ediyor. Ancak bu politikalardan korkmuyoruz, korkmayacağız. Bizim mücadelemiz sizin vahşi politikalarınızı tarihin çöplüğüne gönderene kadar devam edecektir” dedi.

Barolar Birliği Çevre Komisyonu Üyesi Burhan Uyar ise konuşmasında, “Türkiye Barolar Birliği ve Barolarımız yaşam savunucularının daima yanında duracaktır” diyerek dayanışma mesajı iletti.

Nükleer karşıtı miting, yapılan konuşmaların ardından doğa ve yaşam mücadelelerine destek veren Praksis müzik grubunun konseri ile devam etti. (mynet.com)

Vali’den nükleer savunması

Sinop Valisi Yasemin Özata Çetinkaya, Sinop’a kurulması planlanan nükleer santralle ilgili olarak AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye ‘nin nükleer enerji konusunda 1950’lerde çalışmalara başladığını söyledi.

Mersin-Akkuyu santral sürecinin Sinop’a göre daha önce başladığını vurgulayan Çetinkaya, Sinop’a en son teknolojiyi içeren nükleer santral kurulacak olmasının, kente ve ülkeye hayırlar getireceğini düşündüğünü anlattı. Çetinkaya, “Çernobil olayında yaşanan süreçten sonra teknoloji tamamen değişti ve gelişti. Bizim ülkemizin geç kalmasıyla ilgili böyle de bir avantaj doğmuş vaziyette. Şu anda en son teknoloji ve bu ülkelerin ulaştığı en son boyutuyla ülkemizde nükleer santral yapılacak” diye konuştu.

Çetinkaya, nükleer santralin ülke için önemli bir kazanç olduğuna dikkati çekerek, “Çünkü bu tür projeler, bu tür konsorsiyumlar sadece yatırımla ilgili değil, kuruldukları çevredeki her tür sorunun çözümüyle ilgili her tür sosyal donatının yapımıyla ilgili birtakım artıları ve olumlu katkıları beraberinde getiriyor” değerlendirmesinde bulundu. (radikal)

 Fukuşima felaketinden sonra…

» Almanya hükümeti yedi santralini kapattı ve 2022’ye kadar tüm nükleer santralleri kapatacağını açıkladı.
» İsviçre, üç yeni nükleer reaktör planını iptal etti ve 2034 yılına kadar nükleer santrallerini kapatacağını açıkladı.
» Japonya, yeni reaktörlerin inşaatını iptal etti.
» Fukişima’da 250 milyar dolar zararı ödeyemeyen Tepco kamulaştırıldı.
» Çek Cumhuriyeti nükleer planlarından vazgeçti.
» İtalya’da yapılan referandumda halkın yüzde 95’i “nükleere hayır” dedi.
» Fransa ve Rusya’da nükleer istemeyenlerin oranı yüzde 83, Japonya’da yüzde 84.
» Greenpeace’in Nisan 2011’de yaptırdığı araştırmaya göre Türkiyelilerin yüzde 64’ü nükleer santral istemiyor. Nükleeri güvenli bulmayanlar da yüzde 73.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz