Medet Önlü cinayetinde ilk duruşma yapıldı

0
494

Çeçen-İçkerya Cumhuriyeti Fahri Konsolosu Medet Önlü cinayeti davasının ilk duruşması, Ankara Adliyesi’nde yapıldı.
Mahkeme öncesi Medet Önlü’nün ailesi, avukatı, Medet Önlü İçin Adalet komitesi üyeleri ve Kafkas dernek ve vakıf temsilcilerinin katıldığı bir basın açıklaması yapıldı. Mazlumder ile İnsan Hakları Derneği’nin de destek verdiği basın açıklamasında, cinayet bütün boyutlarıyla birlikte ortaya çıkarılana kadar, gerekli hazırlık yapılmadan açılan davanın takipçisi olunacağı vurgulandı.
KAFFED Genel Sekreteri Zeki Kartal tarafından okunan basın açıklamasının ardından Medet Önlü İçin Adalet Komitesi üyeleri de “Bundan 2 yıl önce Ankara’da güpegündüz işlenen cinayetin ardından katillerin kaçabildiğini, Önlü’nün ailesi, avukatı ve Medet İçin Adalet Komitesi üyelerinin çalışmaları sonucunda tetikçi Murat Aluç’un ancak 17 ay sonra yakalanabildiğini” belirtti.
Basın açıklamasının ardından “Hepimiz Medet’iz, Hepimiz Çeçeniz” sloganları atıldı ve toplu olarak mahkeme salonuna geçildi.
Mahkemede sadece tutuklu sanık Murat Aluç hazır bulundu. Aluç’u saklamak ve yardım etmekle suçlanan İbrahim Şimşek, Sakarya Adliyesi’nden online olarak mahkemeye bağlandı.
Kimlik tespitlerinin ardından hakim, sanık Murat Aluç’a iddianame özetini okudu. Daha sonra emniyet ve savcılıktaki ifadeleri soruldu. Kendisi dışındaki sanıkların (cinayet esnasında yanında olan Ömer Peltek ve kendilerini 17 ay saklayan İbrahim Şimşek) cinayetle ilgisi olmadığını belirten Murat Aluç, cinayeti kendisine Rizvan Ezbulatov’un işlettiğini söyledi. Ezbulatov ile Mehmet Akif Cömert aracılığıyla tanıştığını, yurt dışına kaçmaya çalıştığı sırada Ezbulatov kendisine yardım edeceği için cinayeti işlemeyi kabul ettiğini belirtti.
İbrahim Şimşek ise online olarak verdiği ifadesinde suçlamaları reddederek, cezaevinden tanıdığı Murat Aluç’un düşmanları olduğunu bildiğini, bu sebeple kendisinden yardım istediğinde saklanması için misafir ettiğini kaydetti. Şimşek, Medet Önlü cinayetinden ise ancak 17 ay sonra evi basılıp Murat Aluç ile birlikte gözaltına alındığında haberdar olduğunu iddia etti.
İbrahim Şimşek, avukat Erdal Doğan’ın, evinde bulunan jammerlar, mahkemeye yazılı olarak ifade veren tanığın ifadesi, cinayetten hemen önce Murat Aluç’la yaptıkları görüşmeler ve polis sorgusunda söyledikleri ile sorularına “yalan, iftira, olayla alakam yok” gibi cevaplar verdi. Avukat Erdal Doğan; delilleri karartma şüphesi, çelişkili ifadeleri ve suça iştirakinin açık olduğu gerekçesiyle İbrahim Şimşek’in tutuklanmasını talep etti. Mahkeme Şimşek’in tutuksuz yargılanmasına, ancak adli kontrol işleminin devamına karar verdi.
Medet Önlü’nün eşi Leyla Önlü’nün müşteki sıfatıyla verdiği ifadesi esnasında, kendisi hakkında “kiralık katil” ifadesini kullanması üzerine Murat Aluç “ben kiralık katil değilim” dedi. Bu esnada salondan “sen şerefsizsin” sesleri yükseldi. Mahkeme başkanının talebi üzerinde izleyiciler arasından dışarı çıkartılanlar oldu.
Karar öncesinde, Murat Aluç’un avukatının mahkemede cinayeti itiraf eden müvekkilinin tahliyesini talep etmesi salonda tepkilere yol açtı.
Mahkeme Murat Aluç’un tutukluluğunun devamına karar verdi, ikinci duruşmanın tarihi 7 Temmuz saat 11.10 olarak belirledi. (ajanskafkas)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz