Xeusay (İnliören) köyü ilk festivalini yaptı

0
459

Kayseri-Pınarbaşı’na bağlı Xeusay (İnliören) köyü, ilk festivalini 18-19 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirdi. Çörümşek boğazı denilen bölge 9 Hatıkoy ve 1 Abzah köyünden oluşuyor. Uzunyayla’dan daha batıda yer alan bu bölge de viranlaşarak, yalnızlaşarak köyden şehre göçün bedellerini yaşıyor.

Xeusaylılar, festival aracılığı ile köylerine sahip çıkmayı, şehre giden insanların köyleriyle bağ kurmalarını, daha önceden olduğu gibi civar köylerle dostluğa dayanan bağı güçlendirmeyi amaçladılar.

Sadece Xeusay ve Çörümşek boğazı değil tüm Uzunyayla köylerinden katılımlarla çoşkulu bir festival gerçekleştirildi. Festivale Kayseri Kafkas Kültür Derneği halk dansları grubu ile müzik grupları ve İskenderun’dan gelen Emef müzik grubu katıldı ve festival seyircilerine güzel anlar yaşattı.

Festival kapsamında Uzunyayla ve Çörümşek boğazındaki 26 köyün futbol takımlarının katılımıyla bir turnuva da düzenlendi, eleme usulü ile yapılan turnuvanın şampiyonu Örenşehir oldu.

Adı her ne kadar festival olsa da bu tip etkinlikler insanların kökleriyle yeniden buluştuğu, geleneksel Çerkes yaşantısının yaşatıldığı yerler olma özelliğini taşıyor. Dileriz Xeusay Festivali uzun soluklu ve geniş katılımlı bir sürece evrilir.

Çurmıt Sebahattin

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz