Fransızlar, Çerkes müziği için Adıgey’de

0
509

Geleneksel müzik arayışında olan Fransız araştırmacılar, Rostov’daki Rus-Fransız kültür merkezinin desteği ile Adıgey’e gittiler.

Fransız misafirler, Umar Thabisimov Sanat Koleji öğrencileri ile görüştü ve geleneksel müzik konusunda çalışan, halk ve el sanatları ustası Zamudin Guçev’in stüdyosunu ziyaret ettiler.
Antuan Serjo ve Frederik Juani, Rouen Konservatuvarında modern stil ve akımlara klasik bir yaklaşımda bulunarak ders veriyor.

Antuan ve Frederik’in Çerkes müziğine ilgisi iki yıl önce Rusya’ya ilk ziyaretlerinde, başkent Moskova’da ellerine bir CD’nin geçmesiyle başladı. Arjantin, Afrika ve Avrupa ülkelerinde topladıkları eserleri biliyorlardı ama Adıge müziği hepsinden farklı geldi.

Kolej öğrencileri ile görüşmelerinin sonunda misafirler, “şiçepşine” ile ilk defa duydukları halk eserlerini kulaktan çaldılar.

Çerkes geleneksel müzik enstrümanlarını enstrümanları kullanmaya, hatta Adıge halk danslarını oynamaya çalıştılar.

Fransa’dan gelen kemancı, konservatuar öğretmeni Frederik Juani, Natpress’e yaptığı açıklamada, “Bence geleneksel müziği icra etmenin doğru yolu arkadaş grubu içerisinde, nota ile değil kulaktan yapılan özgürce çalma metodudur. Bu tarz icralar ile artık çok az karşılaşılıyor” dedi.

Folklor-etnografik ekibi Jıu’nun müzisyenleri ile görüşen Antuan ve Frederik, yeni motifler ve deneyimler için Adıgey’e bir kez daha gitmeye karar verdi. (ajanskafkas)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz