“Ermeniler ‘Dibi Delik Bir Tencere’ Gibi”

0
463

Türkiye Ermenilerinin sivil toplum kuruluşu Nor Zartonk, “Tarihten günümüze, Türkiye dışındaki İslamlaş(tırıl)mış Ermeniler” konulu bir panel düzenledi. Getornagan Lisesi’nden Yetişenler Derneği’nde gerçekleştirilen ve Nor Zartonk adına Sayat Tekir’in yer aldığı panelin konuğu ise araştırmacı Yervant Baret Manok’tu.

Ermeni halkının tarih içerisinde başka topluluklara dönüşerek sayı kaybettiğine değinen ve bu durumun sadece İslam ile sınırlı olmadığını savunan Manok, “4 bin senelik bir tarihi olan bir toplumun şimdiye kadar yüz milyonlarca nüfusu olmalıydı” dedi ve Ermeniler açısından durumun böyle olmadığını belirtti. Şu an dünyada yaklaşık 10 milyon Ermeni’nin bulunduğuna dikkat çeken Manok, “Demek ki tarih boyunca çeşitli topluluklar içerisinde erimekteyiz” dedi. Manok bu yönüyle Ermeni toplumunun “altı delik bir tencereye” benzediğini vurguladı.

Ermenilerin hem Hıristiyan hem de İslamlığın farklı mezhepleri içerisinde eridiğini, bunun bir kısmının doğal olduğunu ve bu durumun yalnızca İslamlıkla ilgili bir konu olmadığını belirten Manok esas konunun büyük topluluklardan küçük parçalar halinde yaşanan kopuşlar ve Ermeni topluluğunun büyük kısmından yaşanan uzaklaşma olduğuna vurgu yaptı.

Manok’un sunumunun ardından yapılan tartışmalar sırasında bir katılımcı, kavram olarak neden “Müslümanlaş(tırıl)mış Ermeniler” yerine “İslamlaş(tırıl)mış Ermeniler”in kullanıldığını sordu. Yine başka bir katılımcı bununla ilgili din alimleri tarafından çeşitli tartışmalar olduğuna dikkat çekerek, “Müslüman”ın “iman eden kişi” anlamına geldiğini ve bu yüzden aslında sadece İslamiyet’i benimseyenlerin değil tüm dinleri benimseyenlerin “Müslüman” olduğunu söyledi.

Bu kavram yerine “İslam”ı kullanmak gerektiği konusunda belli noktalarda ortaklaşıldığını söyleyen katılımcı ayrıca genelde İslamiyeti kabul edenler dışındaki topluluk ve inançları anlatmak için kullanılan “gayri müslim” tanımının da doğru olmadığını ve bunun yerine “gayri İslam”ın kullanılması gerektiğini vurguladı. (norzartonk.org)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz