Türkiye’nin ekonomik ve siyasal varlığı sınırlandırılıyor

0
511

Abhazya’ya resmi ziyarette bulunan Rusya Devlet Başkanı Putin’in yardımcısı Vladislav Surkov, Abhazya Cumhurbaşkanı Raul Hacimba ile bir araya geldi. Görüşme sonrası gazetecilere verilen ortak demeçte Türkiye-Rusya krizi ile ilgili açıklamalarda bulunan Surkov, Türkiye’de belli çevrelerin Abhazya’ya kendilerine muhtemel faydaları üzerinden yaklaştıklarını belirterek, Abhazya’da Türkiye’nin ekonomik ve siyasal varlığının sınırlandırılması için bazı önlemler alınması gerektiğini, Rusya ve Abhazya’nın koordineli hareket ederek her eylemi tüm yönleriyle tartacaklarını söyledi.
Vladislav Surkov, bundan sonra Türk müteahhitlerin Abhazya’da Rusya’nın parası ruble ile iş yapamayacaklarını da öngörerek, “Görülüyor ki artık Türk müteahhitleri Abhazya’da Rusya’nın parasıyla inşaat yapamayacak. Bu yeteri kadar net” dedi. Abhazya ekonomisine zarar verme gibi niyetlerinin olmadığını ifade eden Surkov, bunun için gerekli değerlendirmeleri yapacaklarını belirtti.
Türkiye’nin Abhazya’nın egemenliğini tanımadığını, buna rağmen Abhazya’da ekonomik ve siyasi faydalarını sürdürmeye çalıştığını vurgulayan Rusya Devlet Başkan Yardımcısı, Raul Hacimba ile konuyu görüştüklerini, bu önlemleri konuşurken Türkiye’deki Abhaz diasporasıyla Abhazya insanının asırlık ilişkisini göz önünde bulunduracaklarını söyledi.
Raul Hacımba ise alınacak muhtemel ekonomik önlemlerden Abhazya ekonomisinin etkilenmemesi için gerekenin yapılacağını belirtti.
Türkiye, Rusya’dan sonra Abhazya ile ticari hacmi en yüksek ikinci ülke. Abhazya’nın dış ticaretinde Türkiye’nin payı yüzde 18. Bunun yüzde 7.6’sını ithalat, yüzde 10,4’ünü ise ihracat oluşturuyor. İki ülke arasındaki ticari hacmin ise 2,6 milyar dolar olduğu belirtiliyor.
Türk ithalatının ana unsurları; inşaat malzemeleri ve yakıt (yüzde 25), baz metaller (yüzde 15), makine ve ekipmanları (yüzde 15) olarak sayılabilir. Abhazya’dan yapılan ihracatın başında ise balık ürünleri geliyor (yüzde 80).
Aralık ayı ortalarında Abhazya Tarım Bakanı Timur Eşba, Abhazya sularında Türk balıkçı teknelerinin avlanmasına izin verilmeyeceğini açıklamıştı. Ancak bu adımın 2016 av sezonunda Abhazya ekonomine ağır yük getireceği de biliniyor. Abhazya Hükümeti Rus balıkçılık sektörü temsilcileriyle de görüşmeler yapıyor. Ancak günde 3000 tondan fazla işlem yapabilen Abhaz balık işleme tesisleri için, Rusya’nın 600-700 tonluk teklifinin yeterli olmadığı, bunun da Abhazya balık sektörüne zarar vereceği söyleniyor.
Diğer yandan verdiği bir röportajda Rusya’nın Abhazya Cumhuriyeti’nin sosyo-ekonomik kalkınmasını teşvik etmek ve yatırım programlarını uygulamak için 2016 yılında Abhazya’ya 4.7 milyar tahsis ettiğini de belirten Vladislav Surkov, “Gelecek yıl Rusya Federasyonu’nun zorlu bir ekonomik programı ve pahalı bir yatırım planlaması var. Bunun için Abhazya Cumhuriyeti ile işbirliği harcamalarımız hariç, hemen hemen tüm harcamaları azalttık, bütçemizde yaptığımız revizyonları Abhazya’ya ayırdığımız bütçede yapmadık. Özellikle sosyal ödemeler ve emekliler dahil maaşların iyileştirilmesi konularında da tahsise devam ediyoruz” şeklinde konuştu. (altinpost.org)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz