Adalet ve Barış Nöbeti

0
695
Agos Gazetesi Genel Yayin Yonetmeni Hrant Dink olumunun 9. yilinda cesitli etkinliklerle anildi. Bir grup, Hrant Dink'in olduruldugu yerde aksam saatlerinde baris ve adalet nobeti tuttu.

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in vurulduğu Agos gazetesi eski binası önünde Adalet ve Barış Nöbeti gerçekleştirildi.

Nöbet; Nor Zartonk, AKA-DER, DİSK Basın-İş, Halkevleri, HDP İstanbul, Kaldıraç, Özgürlük ve Dayanışma Partisi, Yeni Yol, EHP ile EMEP’in çağrısıyla gerçekleşti.
Nöbete katılanlar arasında Halkların Demokratik Partisi İstanbul Milletvekili Garo Paylan da vardı.

Nöbette Dink ile, Samatya’da öldürülen Maritsa Küçük, 2011’de zorunlu askerliğini yaparken 24 Nisan’da öldürülen Sevag Balıkçı, Gezi direnişinde polisin attığı gaz fişeği ile öldürülen Berkin Elvan, Küçükarmutlu’da polis baskını sırasında evinde arama yapan polislerce öldürülen Dilek Doğan ile 26 Kasım’da Diyarbakır’da bir basın açıklaması sonrası öldürülen insan hakları savunucusu avukat Tahir Elçi anıldı.

Anma konuşmalarının yanı sıra kısa bir tiyatronun da sahnelendiği anmada Nor Zartonk’tan Sayat Tekir Ermenice ve Türkçe konuşma yaptı. “Ermenice duymak çok zorlaştı” diyen Tekir, dokuz yıldır adalet beklediklerini hatırlattığı konuşmasında “Ancak adalet gelmedi ve başka insanlar da öldürüldü. Tahir Elçi bunlardan biriydi” dedi.

Nöbetin çağrıcıları adına açıklamayı ise yine Nor Zartonk’tan Alexis Kalk okudu.
Kalk “9 yılda ‘bir bebekten katil yaratan karanlık’, nefret ve kandan beslenerek günden güne büyüdü. Yüz yıldır bu topraklara bir karabasan gibi çöken bu iklim Roboski’de, Gezi’de, Soma’da, Suruç’ta, Ankara’da canlarımızı toplu katliamlarla bizden kopardı” dediği konuşmasında bugün süren sokağa çıkma yasaklarını ve ölümleri hatırlattı.

“Çocuklar ölmesin diyen kim varsa hedef gösteriliyor, susturulmaya çalışılıyor” diyen Kalk, gazetecilerin, akademisyenlerin ve sanatçıların dava ve tutuklamalarla yıldırılmaya çalışıldığını ancak bu baskı ortamına rağmen katliam ve soykırımların hesabını sormaya devam edeceklerini söyledi.

İki saat süren nöbet saat 21.00’de “Hepimiz Hrant’ız, hepimiz Ermeniyiz” sloganlarıyla sona erdi. (bianet)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz