Avrupa’daki Çeçenlere Kadirov’dan tehdit

0
566

Çeçen diktatör Ramzan Kadirov, cezalandırma tehditlerini bu kez de Avrupa’daki Çeçenlere yöneltti. Acımasız rejimini ve Vladimir Putin’i eleştirenleri susturma konusundaki tarihçesi zaten çok bilindik… Son zamanlardaki icraatları ise Avrupa’daki Çeçen mültecilerin protesto eylemleri için sokağa çıkmasına neden oldu.
Şu anda 39 yaşında olan ve neredeyse on yıldır ülkeyi yöneten bu değişken adam, göstericilere sert bir tepki vererek Çeçenya’da yaşayan akrabaları üzerinden tehditler savurdu.
Noel arifesinde Viyana ve Norveç’te gerçekleştirilen eylemlerin ardından açıklama yapan Kadirov, “Kardeşin suçunun cezasını diğer kardeş de çeker. Göstericilerin hangi sülaleden olduklarının ve baba ya da kardeşlerinin Çeçenya’da yaşayıp yaşamadıklarının araştırılması için emir verdim” dedi.
Bu tehditler, Kadirov’un son kurbanlarından işçi Ayşat İnayeva’ya desteklerini bildirmek isteyen 200 Çeçen’in Viyana’daki Kahramanlar Meydanı’nda buluşmasının ardından savruldu. İnayeva’nın suçu WhatsApp uygulamasında Kadirov’a yönelik bir mesaj atmasıydı. İnayeva bu mesajda Çeçen vatandaşlar aç kalırken Kadirov ve diğer devlet adamlarının lüks bir yaşam sürdürdüklerini söylemişti.
Hemen ardından İnayeva ve kocası zorla devlet televizyonuna çıkarılmış ve Ayşat’ın işvereni ve kocası Kadirov’un aşağılayıcı sözlerle azarlanmıştı. Yayında İnayeva sözlerini geri almış ve “aklım başımda değildi” demişti.
Avusturya polisi Çeçen liderin tehditlerini ciddiye aldı ve Viyana’daki protestoyu düzenleyenleri yakın korumaya aldı. Kadirov’un eski korumalalarından Umar İsrailov, Kadirov’u eleştirdiği için 2009’da Viyana’da öldürülmüştü.
Viyana’daki eyleme katılanların çoğu İçkerya bayrakları taşıdılar. Pankartlarda ise “Çeçenya’da diktatörlüğe hayır”, “Putin, yırtıcı köpeğini geri çek” ve “Çeçenya’daki terörü durdurun” yazılıydı.
Katılımcılardan 30 yaşındaki Mansur Sadulaev, “Bu eylemi adaletsizlikten söz edenlerin televizyona çıkarılıp akıl hastası ilan edildiği Çeçenya’daki kanunsuzluğu göstermek için düzenledik” dedi.
Kadirov karşıtlarının iddiası şu: Putin; kedi yavruları ve evde beslediği kaplanla çektirdiği fotoğraflarını Instagram’da paylaşmak, boks ve at yarışı gibi hobileri olan Çeçen çırağının Çeçenya’da derebeylik sürdürmesine Moskova’ya sadık olması karşılığında izin veriyor. Bir zamanlar Ruslara karşı savaşan Kadirov şimdi Putin’i “kendi çarı” ilan ediyor.
Sadulaev, “Çeçenya’da tarih yeniden yazıldı. Ülkemizi işgal eden ve bizi katleden Ruslar şimdi ‘kurtarıcımız’ olarak gösteriliyor” diyor.
İnsan hakları grupları, Kadirov’un özel güvenlik gücü “Kadirovcular”ı adam kaçırma, işkence, baskı ve cinayetle suçluyor.
Viyana’daki eylemin ardından Çeçenya vatandaşı Adam Dikayev, sosyal medyada Putin’i eleştiren bir mesaj yayınladı. Dikayev yakalandı ve pantolonu çıkarılarak bir koşu bandı üzerinde “En iyi arkadaşım başkan Putin’dir” adlı şarkıyı söylerken videoya kaydedildi ve video yayınlandı.
Strazburg’ta yaşayan İsa Ahdajov, WhatsApp uygulamasından Kadirov’a “insanlara bu şekilde davranmaya son vermesi” konusunda bir mesaj yolladı. Çeçen lider ise Ahdajov’un kuzenini devlet televizyonuna çıkarttı. Bu kuzen, İsa Ahdajov’un akıl hastası olduğunu ve Batı istihbaratları için çalıştığını söyledi.
Viyana’da yaşayan aktivist İbrahim Nikarno, “Akrabalarımıza ya da bize birşey yapmaları ihtimali tabi ki endişe ve korku veriyor ama korkunun hiçbir yararı yok. Bu gösteriyi orada yaşananlara dünyanın dikkatini çekmek için düzenledik” diyor. (abc.net.au)

Çeviri: Serap Canbek

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz