Cumhurbaşkanı ve Başbakan’a “Medet Önlü” mektubu

0
506
Kafkas Dernekleri Federasyonu, Ankara Adliyesi onunde 22 Mayis 2013 gunu Ankara'da islenen Medet Onlu cinayetiyle ilgili son gelismeler hakkinda kamuoyunu bilgilendirmek icin basin aciklamasi yapti.

Ankara’da üç yıl önce öldürülen Medet Önlü’nün eşi, ‘Medet Önlü için Adalet Komitesi‘ ve 74 Kafkas derneği, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’na yazdıkları mektupta adalete güvenin kaybolduğunu ve kaygılı olduklarını vurguladı.
Kafkas Dernekleri Federasyonu (KAFFED) öncülüğünde 74 kurumun oluşturduğu ‘Medet Önlü İçin Adalet Komitesi’ bileşenlerinin ortak iradesiyle hazırlanan mektupta, Önlü cinayetiyle ilgili devam eden soruşturma ve davadaki gelişmelerin kaygı verici olduğu, sürecin hızlandırılarak faillerin yakalanıp cezalandırılması ve yüz yüze görüşme talepleri yapıldı.
Önlü’nün eşi Leyla Eser Önlü daha önce Başsavcılığa sunduğu dilekçede çok çarpıcı iddialarda bulunmuştu. Eşinin MİT takibindeyken öldürüldüğünü iddia eden Önlü o dilekçede şunları söylemişti: “Özellikle son dönemlerde, Suriye savaşında Çeçenlerin piyon olarak kullanılmalarına karşı çıkan ve Çeçenlerin kendi bağımsızlık mücadelesinde rol almalarını savunan eşim, ABD’deki Boston saldırısı olayına da iki Çeçen gencin adının karıştırılmasına, bir televizyon kanalında yaptığı açıklamada büyük tepki göstermişti. Devletlerin ali menfaatlerinin, insanların yaşama haklarından üstün olamayacağını savunmaları beraber, eşimin bu muhalif tutumu ve açık sözlülüğünün birden çok devletin ali menfaatine ters düştüğünü, eşimin öldürülmesinin perde arkasında ve faillerinin yakalanamaması ve olayın aydınlatılamamasında bu türden bir nedenin var olduğunu düşünmekteyim.”

***

Sayın Recep Tayyip Erdoğan
Sayın Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu
Sayın Cumhurbaşkanı, Sayın Başbakan,
Bu mektubu Türkiye’de yaşayan tüm Kuzey Kafkasya kökenli vatandaşlarımızın kaygıyla izlediği bir konuda bilgi vermek için yazıyoruz.
Bildiğiniz gibi Çeçen İçkerya Cumhuriyeti Fahri Konsolosu ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı Sayın Medet Önlü 22 Mayıs 2013 günü Ankara’daki işyerinde uğradığı suikast sonucu öldürülmüştü. Sayın Önlü, Türkiye’de özellikle Çeçen mültecilerin yaşam koşullarını iyileştirmek için yaptığı insani çalışmalar ile tanınan ve herkes tarafından sevilen bir kanaat önderiydi. Türkiye’nin başkentinde güpegündüz öldürülmesi tüm toplumda infial yaratmış ve cinayeti işleyenlerin derhal adalet önüne çıkarılacağı düşünülmüştü. Fakat cinayetten sonra yaşananlar ve başlayan dava süreci büyük bir hayal kırıklığı yaratmış, adaletin tesis edileceğine yönelik güven kaybolmaya başlamıştır.
Cinayeti işleyen ve azmettiren kişilerin kamera kayıtları ile hemen tespit edilmesine rağmen cinayeti azmettiren ve olayın aydınlatılması açısından kritik konumda olan sanık Rusya vatandaşı Rızvan Ezbulatov Atatürk Havalimanı’ndan rahatlıkla yurt dışına kaçmış, tetikçi sanık Murat Aluç ise cinayetten ancak 20 ay sonra bir ihbar sonucu yakalanmış, kendisine yardım ve yataklık eden kişiler silahları ile birlikte yakalanmalarına karşın tutuksuz yargılanmak üzere yakalandıkları gün serbest bırakılmıştır. Savcılık tarafından açılan davanın ilk duruşması, cinayetin işlenmesinden tam iki yıl sonra, 22 Mayıs 2015 günü başlamış ve beşinci duruşma 24 Aralık 2015 günü görülmüştür. Maalesef Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam eden duruşmalarda yaşananlar kaygılarımızı daha da artırmıştır.
Davanın beşinci duruşmasına gelene kadar savcı 5, Mahkeme Heyeti 3 kez değiştirilmiştir. Bu durumun bir sonucu olarak Mahkeme Heyetleri gelişmeleri yeterince takip edememiş, örneğin Mahkeme Heyeti, hakkında gıyabi tutuklama kararı bulunan firari sanık Mehmet Akif Cömert’in yakalandığını ancak Önlü ailesin avukatının açıklaması sonucu öğrenmiştir. Dava devam ederken, firari sanıklardan Ömer Peltek, adalet ve güvenlik güçleri ile alay edercesine tatil fotoğraflarını sosyal medyada paylaşmış, bu fotoğraflar da yine Önlü ailesinin çabaları ile dava dosyasına girmiştir. Sanık Ömer Peltek aradan geçen bunca süreye ve sosyal medyadaki paylaşımlarına karşın hala yakalanamamıştır.
Önlü ailesi ve aşağıda isimleri bulunan Kafkas sivil toplum kuruluşları olarak adaletin yerine getirilmesi ve cinayetin azmettiricileri ile birlikte ortaya çıkarılması için size başvurmak zorunda kaldığımızı üzülerek ifade etmek isteriz. Dava sürecinin ciddiyetle sürdürülebilmesi açısından Mahkeme Heyetinin bundan sonra artık değiştirilmemesi ve Türkiye’de yaşamaya devam ettiği anlaşılan firari sanık Ömer Peltek’in bir an önce güvenlik güçleri tarafından yakalanarak adalet önüne çıkarılması hususlarında ilgili bakanlıklar nezdinde uyarıda bulunmanızı rica ediyoruz. Uygun görmeniz durumunda dava sürecindeki gelişmeleri ve yaşanan sorunları size şahsen de iletmek isteriz.
Saygılarımızla,

Medet Önlü için Adalet Komitesi ve Önlü Ailesi
Leyla Eser Önlü

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz