Ferdane ve Nartan anıldı

0
640

Suruç Aileleri İnisiyatifi, 33 kişinin öldürüldüğü Suruç katliamının 6. ayında Kadıköy’de 33 dakikalık oturma eylemi yaptı.

Halitağa Caddesi üzerindeki HDP Kadıköy İlçe Örgütü önünde bir araya gelen şehit aileleri, “Gizlilik kararı kaldırılsın”, “Kalplerimiz adalet için atsın” yazılı pankartlar açtı.
Kitle, 33’lerin fotoğraflarının yanı sıra “Suruç’tan Sultanahmet’e katilleri tanıyoruz”, “Suruç’u unutma unutturma” yazılı dövizler taşıdı ve “Suruç şehitleri ölümsüzdür”, “Suruç’u unutma unutturma” sloganlarını attı.

Suruç gazileri ile katliamda yoldaşlarını kaybeden SGDF üyelerinin de katıldığı eylem Ferdane Kılıç ve oğlu Nartan Kılıç’a atfedildi.

Açıklamayı ise hayat arkadaşı ve yoldaşı Ferdane ile oğlu ve yoldaşı Nartan’ı kaybeden Metin Kılıç yaptı.

“Acımız da öfkemiz de ilk günkü gibi” diyen Kılıç, yeni bir savaş başlangıcı olarak tanımladığı Suruç katliamının ardından yaşanan Ankara, Sultanahmet katliamlarıyla Kürt kentlerinde yaşanan soykırım saldırılarına dikkat çekti.

Metin Kılıç, hesabı sorulmayan her katliamın bir sonraki katliama zemin hazırladığını, cezasızlığın katliamcılar için bir korunak oluşturduğunu söyledi.

Kılıç, “Hiç kimse bizim başımıza gelmez diye düşünmesin. O pırıl pırıl insanlar bu ülkenin aydınlık geleceğiydi. Ankara’dakiler barış sevdalısı, Cizre’dekiler oranın yerli halkıydı. Artık bu ülkede hiçbirimizin can güvenliği yok” diye konuştu.

Katliamlara ve her an her yerde patlayacak bombalara alışmayacaklarını belirten Metin Kılıç, sokaklarda ve meydanlara çıkmayı sürdüreceklerini, bombalardan kurtulmanın yolunun faillerin açığa çıkartılması olduğunu kaydetti.

Kılıç şöyle konuştu: “6. ayda en gür sesimizle diyoruz ki, gizlilik kararı kaldırılsın. Failler bulunsun, hesap sorulsun. İhmali olan devlet görevlileri yargılansın. Unutmayacağız. Unutturmayacağız. Affetmeyeceğiz!”

Ferdane Kılıç’ın arkadaşı Mukaddes Erdoğdu Çelik de anılarını paylaştı. Ferdane Kılıç’ın soykırıma maruz kalan Çerkes halkından olduğunu belirten Çelik, “Atalarının maruz kaldığı o acıları, sürgünleri unutmadı. Şimdi kendisi gibi Çerkes halkı da Ferdane’yi unutmuyor” dedi.
Çelik, Kılıç’ın yıllardır sürgüne, sömürgeciliğe karşı başkaldıran Kürt halkıyla dayanışma içerisinde olduğunu söyledi.

Çelik’in ardından Nartan Kılıç’ın arkadaşı Canberk Apiş söz aldı. Apiş şöyle konuştu:

“Nartan, bütün yaşamı boyunca sürekli gülümsedi. Herkes onu gülüşüyle hatırlayacak. Savaşa karşı direnmeyi, savaşın yanında barışı sonuna kadar savunmayı tercih etti. Onun hayatına büyük saygı duyuyorum. Nartan, 150 yıl önce yurtları işgal edilmiş, soykırıma uğramış Çerkes halkından biriydi. Biz Çerkesler kendi geçmişimize baktığımızda bugün Ortadoğu ve Türkiye’de zulüm yaşayan halkların neredeyse soykırıma varacak katliamların nasıl bir acı bıraktığını çok iyi biliyoruz. Direnen Kürt halkının mücadelesine bütün kuvvetimle omuz vermeye çalışıyorum. Kendi tarihini okuyan, bilen bütün Çerkes gençler gibi Nartan da Kürt halkının bu direnişine, kavgasına omuz verdi. Kimin haklı olduğunu kendi tarihine bakarak öğrendi. Zulmü kendi tarihinden biliyordu. Bu yüzden bugüne baktığında kimin zulmettiğini çok iyi analiz edebiliyordu. 6 ay önce kaybettiğimiz Nartan, bizim için, Türkiye’de yaşayan Çerkes gençleri için örnektir. Nartan’ın ‘Çerkeslik insanlıktır’ şiarını kendi tarihinde bulan bütün gençler büyük bir örnek. Anısı önünde saygı ile eğiliyorum.” (sendika.org)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz