Rusya ve Türkiye arasındaki gerilime Çerkeslerden tepki

0
539

Anavatanda yaşayan aydın, sanatçı ve STK’lar Türkiye ile Rusya arasında süren politik gerilimin tarafı olmadıklarını belirterek, Çerkes halkının bu sürtüşmeden zarar görmemesi için Türkiye Cumhuriyeti, Rusya Federasyonu ve Kabardey-Balkar Cumhuriyeti iktidarlarına çağrıda bulundular

Aydın ve sanatçılardan çağrı

Kabardey-Balkar Cumhuriyetbaşkanı Yuriy Aleksandroviç Kokov,
Saygıdeğer Yuriy Aleksandroviç! Bildiğiniz gibi Kabardey-Balkar Cumhuriyeti ve halkları geleneksel olarak komşu cumhuriyetlerden ayrılır. Bu sebeple geçirdiğimiz birkaç on yılda, birçok Orta Doğu ülkesinden cumhuriyetimize kalıcı olarak yüzlerce soydaşımız yerleşti. Onlar bilinçli olarak atalarının toprağına dönmeyi ve Rusya’nın sadık birer vatandaşı olmayı tercih ediyorlar. Biz sadece yeni vatandaşlık alan Çerkeslerden bahsetmiyoruz. Aynı zamanda Türkiye’de, Suriye’de, Ürdün’de yaşayan ve binlerle ifade edilen diaspora Çerkesleri, çok uluslu cumhuriyetimizin sosyo-ekonomik ve kültürel gelişimi açısından önemli bir kaynak haline gelmiştir. Onlar bizim arkadaşlarımız, akrabalarımız, iş ortaklarımız, Kabardey-Balkar kültür ve sanatının sadık takipçileridir.

Ne yazık ki geçen yılki trajik olaylar Rusya ile Türkiye arasındaki ilişkileri ciddi derecede komplike hale getirmiştir. İki komşu ülke arasındaki sorunlu ilişkide nasıl olur da bizim yurtdışındaki soydaşlarımız rehine haline getirilir bilmek istiyoruz. Yeni sosyal ortama uyum sağlamak için büyük zorlukların üstesinden gelen onlarca dönüşçü, oturum izinlerinin iptali ve Rusya’dan sınırdışı tehdidi ile karşı karşıyalar. Devletlerarası ilişkiler er ya da geç normale dönecektir. Ama sıradan insanlar, Türkiye yöneticilerinin Rusya için attıkları umursamaz ya da düşmanca adımların bedelini ödemek zorunda değiller. Özellikle de bu tehdit altındaki insanlar geleceğini Rusya’da kurmayı hedefleyen insanlarsa eğer. Onların ülkedeki varlığı ne devleti ne de kamu kurumlarının güvenliğini tehdit etmiyor.
Sizden ricamız; bu iyi ahlaklı ve yasalara saygılı insanlara yasadışı ve haksız şiddet eylemlerini önlemek için hassas davranmanızdır. Bizim düşüncemize göre yurttaşlarımızın anavatana dönmeleri ve buranın bir parçası olmaları Kabardey-Balkar Cumhuriyeti’nin tüm yetkilileri için bir onur meselesidir. Aksi takdirde, Kabardey-Balkar ve diaspora Çerkesleri arasında ciddi görüş farkları doğacaktır.
22 Ocak 2016
Kaynak: zapravakbr.ru

Çeviri: Tsıba Ceyhun

İmzacılar

Dzamikhov K.F., Profesör, Tarih Bilimleri Doktoru
Bakov H.I.Filolog-Doktor
Huazh F.M., Araştırmacı, Sosyal Araştırmalar Enstitüsü
Berezgov B.N , Tarih Bilimci
Hamish Timizhev, Doktor-Filolog-Profesör
Bizhoev B.Ch., Filolog-Doktor
Dzuganova A.D, Filolog-Doktor
Alhasova S.M, Filolog-Doktor
Thamokova Z.T, Tarih Bilimci
Opryshko O.L., Araştırmacı
Mirzoev A.Ş., Tarih Bilimci
Shaparova A.K, Arşiv Direktörü
Hakuasheva M.A., Filolog-Doktor
Kojev Z.A., Tarih Bilimci
Kuzamyshev A.A., Öğretmen
Kharayev F.A., Öğretmen
Kokova Jan, Ressam
Saralp M.L., Sanat Yönetmeni
Oksana Bitokova, İnguşetya Cumhuriyeti ve Kabardey-Balkar, Sanatçı
Hazhiroko Sultan, Kabardey-Balkar, Adigey, Kuzey Osetya-Alanya ve İnguşetya Cumhuriyeti onur sanatçısı
Haupa Andzor, Besteci
Satı Kazanova, KBR-KÇC-Adıgey onur sanatçısı
Sokurov Olga, Kabardey-Balkar Halk Sanatçısı
Thagalegova Svetlana, Kabardey-Balkar onur sanatçısı
Hatsukova Madina, Ulusal kostüm işletmesi başkanı
Zaurbek Bgazhnokov, Kabardey-Balkar Halk Sanatçısı
Mastafov Vyacheslav, Rus Ressamlar Birliği üyesi
Bgazhnokov Barasbi, Filolog- Doktor
Dumanov Muradin,Kabardey-Balkar Halk Sanatçısı
Shashev A.M., gazeteci
Haupa Gabriel, Besteci
Dumanishev Aulyadin, Kabardey-Balkar Halk Sanatçısı
Tsrimov R.N., Kabardey-Balkar Halk Sanatçısı
Mazloev E.H., çalışan GATT “Kabardinka”
Atabiev I.K., GATT , Kabardinka’da sanat yönetmeni
Thazaplizhev R.S., Kabardey-Balkar Sanatçılar Birliği üyesi A.M., Müzisyen
Indrokov A.M., Müzisyen
Balkarov Kazbek, “Hattie” müzik topluluğu koreografı
Kuhn Zhakamuhova, Rusya, A. Shogentsukova Tiyatrosu sanat yönetmeni
Basir Shebzukhov, Rusya Federasyonu Tanınmış Sanatçısı
Shermetova Lyudmila, Kabardey-Balkar Halk Sanatçısı
Boris Kazharov, Kabardey-Balkar Halk Sanatçısı
Shibzuhova B.U., Kabardey-Balkar Onur Sanatçısı
Balkarova Tamara, Aktris
Hamurzov Ahmed, Aktör
Misostov Vadim, Tiyatro oyuncusu
Kurmanova Regina, Aktris
Shogenov Asher, Ali Shogentsukova Tiyatrosu oyuncusu
Misakov Arthur, Tasarımcı
Tarchokova Marjana,Ali Shogentsukova Tiyatrosu personel müdürü
Ashhotova Z.I, Ali Shogentsukova Tiyatrosu yöneticisi
Bitsuev Yuri, Tiyatro sanatçısı
Chegemova Marina, Kostüm Tasarımcısı
Varkvasov Khadzimuratavich Arthur, Tiyatro Sanatçısı
Dabaga Karalbievich Roman, Müzikal tiyatro baş müdürü
Hadzegov B.K., Ali Shogentsukova Tiyatrosu aktörü
Hasan Mugazovich Ali Shogentsukova Tiyatrosu oyuncusu
Shakova Fatima N., Aktris
Thashugoeva Janet Nazirovna, Aktris
Ivanov B.V., Müzisyen
Haptsev A.R., Müzisyen
Nibezhev A.Ş., Koreograf
Bitokov N.A., Aktör GATT “Kabardinka”
Shafiev A.M., Aktör GATT “Kabardinka”
Tatarov A.H., Sanatçı GATT “Kabardinka”
Beshtoev A.L, Aktör GATT “Kabardinka”
Alakaev A.M., Aktör GATT “Kabardinka”
Guchaev Z.H., Aktör GATT “Kabardinka”
Bachov A.A., Aktör GATT “Kabardinka”
Arhestova I.M., Aktris GATT “Kabardinka”
Katanchiev R.M., Aktör GATT “Kabardinka”
Latokova Amina, Orkestra Sanatçısı GATT “Kabardinka”
Shankov Aslan , Orkestra Sanatçısı GATT “Kabardinka”
Kumykov Aslan, Orkestra Sanatçısı GATT “Kabardinka”
Hapazhev Zaudin, Aktör GATT “Kabardinka”
Shankova Marianne, Orkestra Sanatçısı “Kabardinka”

STK başkanlarından çağrı

Türkiye ve Rusya devletleri arasındaki çekişmeler ki Adıgelerin bunda hiçbir dahli yok, 250 yıl öncesinde olduğu gibi politik uyuşmazlıkların sonuçları bizim kafamızda patlıyor.
Onların birbirlerine bilenmelerinin ve yaptırımlarının anavatanımıza dönenlere zararının dokunduğu bir gerçek. Devletin, işlerinin başındaki insanlara çıkardıkları sıkıntılar bir yana, ülkelerine dönen, ayakları üzerinde durmaya çalışanlara Rusya kolluk kuvvetleri gerekçesiz zorluklar çıkarıyor. Daha önceden hazırlanan evrakları yok sayarak Rusya Federasyonu’nu terk etmeye zorluyorlar.
Belirtmek isteriz ki Rusya Federasyonu iktidarının baskı altına aldığı insanlar yalnızca Türkiye’nin insanları değil, onlar soydaşlarımız ve akrabalarımız; hayatlarını ve ailelerini korumak için, suçlarının olmadığı bir olayın ceremesini çekmek zorunda kalıyorlar. Onlar 150 yıl önce vatanlarını terk etmek zorunda kalan atalarının izini vatanlarında süren insanlardır.
Biz cumhuriyetimizin yöneticierine, ileri gelenlerine açıkça diyoruz ki bu sorunlardan halkınızı muaf tutun. Ulusal cumhuriyetler Rusya’nın içinde yer alıyorlar, cumhuriyetlerin yöneticileri bunu sırtlamak zorundalar. Halkımıza dönük politik, ekonomik baskıların fayda etmeyeceğine inanıyoruz; hangi Adige olursa olsun herkesi işine, politik görüşüne bakılmaksızın soydaşlarımızı getirmek için elinden gelen gayreti göstermeye çağırıyoruz. Ve bu olayın planlı bir hareket olmadığını, yapılan yanlışın uzamayacağını umuyoruz.

Kaynak: Tuapse Press
Çeviri: Çurmıt Sebahattin

Putin ve Erdoğan’a çağrı

Türkiye’den anavatanları Kabardey-Balkar ve Adigey’e dönen yaklaşık 150 Çerkes aile, uçak krizi nedeniyle gerilen Rusya-Türkiye ilişkilerinin düzelmesi ve tarafların masaya oturması için Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a açık mektup yazdı.
Rusya basını aracılığıyla gönderilen mektupta her iki lidere seslenilerek ihtilafın çözülmesi, yaptırımların ve enformasyon savaşının sona erdirilmesi gerektiği vurgulandı.
Son yıllarda Rusya ve Türkiye arasında tarihte benzeri olmayan karşılıklı ilişkilerin olumlu formatının oluşturulduğuna işaret eden Çerkesler, “Resmi devlet düzeyinde ilişkiler stratejik ortaklık niteliğini kazandı. Devlet liderlerinin çabaları sayesinde Rusya ve Türkiye bölgesel istikrar ve güvenliğin sağlanmasında önemli katkı sağladı” diyerek kültürel, ekonomi ve enerji işbirliğinin de arttığına dikkat çekti.
Tarafların barışması için çağrıda bulunan Çerkes aileler, “Türk tarafı hatasını kabul etmeli, hayatını kaybeden Rus askerlerinin aileleri dahil, yapılan zararın tazminatını ödemeli. Rusya da Türkiye’ye yönelik yaptırımları kaldırmalı” diye çağrıda bulundu.
Uluslararası terörizmle mücadele için Rusya ve Türkiye’nin işbirliği başlatması gerektiğini ifade eden Çerkesler, “Her iki ülke küresel ve bölgesel güvenlik, ayrıca uluslararası terörizmle ortak mücadele için derhal ikili işbirliği başlatmalı” dedi.
Krasnodar Kray Adıge Xase Başkanı Asker Soht, geri dönüşçü Adıgelerin Erdoğan ve Putin’e yazdıkları mektubu değerlendirdi ve “Bu, Türkiye’den geri dönüş yapmış ve Rusya’da yaşamakta olan yurttaşlarımızın gerçekleştirdiği oldukça önemli ve zamanında bir girişimdir. Türkiye ile Rusya arasında çok iyi bir şekilde yürüyen ilişkiler bir anda bozuldu. Sınırın her iki tarafından yaşayan Çerkesler için bu gerilim adeta yeni bir Berlin duvarı oluşturdu” dedi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz