Abhazya: Erken seçim için referanduma gidiliyor

0
502

Abhazya Cumhurbaşkanı Raul Hacımba, muhalefetin uzun süredir yoğun taleplerle istediği, erken seçim için referanduma gidilmesiyle ilgili bir kararname imzaladı. Kararnameye göre referandum 10 Temmuz 2016 tarihinde yapılacak.
Bugün (1 Haziran 2016) yapılan halka açık Bakanlar Kurulu toplantısında açıklama yapan Hacimba muhalefetin ısrarlı tutumunu eleştirerek, doğrudan demokrasi biçimi olarak referanduma saygı duyduğunu, ancak referandumun devleti yıpratan bir siyasi mücadelenin aracı olarak kullanılmasına karşı olduğunu söyledi.
Cumhurbaşkanı Raul Hacimba konuyla ilgili olarak şunları söyledi:
“Abhazya halkının alacağı karardan korkmadığımız için referadum kararı aldık. Politik ve sosyo-ekonomik kalkınma yolunda ülkemizin bugünlerde yaşamakta olduğu karmaşıklık göz önüne alındığında; tüm insanlarımızın istek ve ihtiyaçlarına cevap verebilmemiz, ülkemizdeki ulusal uyum ve istikrarı koruyabilmemiz, anayasanın garantörü olarak göreve devam edebilmemiz için, halkın iradesiyle göreve gelmiş hükümetimizin konsolidasyonu gerekmektedir. Abhazya halkını referanduma çağırıyorum. Abhazya’nın çok uluslu bilge insanlarının, binlerce cana mal olan Abhaz Devleti’ni güçlendirerek, refah seviyesini artırarak yoluna devam etmesini sağlayacak doğru kararı vereceklerine eminim.”
Raul Hacımba muhalefetin, referandum kararı için imza toplarken, mükerrer imzalar, üzerinde oynanmış el yazıları gibi yanıltıcı vakalar meydana geldiğine dikkat çekerek, şu an yargıda olan davaların sonucunu beklemeden bu kararı aldıklarını da sözlerine ekledi.
Kararnameye göre referandumda halka şu soru sorulacak: “Abhazya Cumhurbaşkanlığı seçiminin erken yapılmasının gerekli olduğunu düşünüyor musunuz?”
2016 Mart ayında 46 kişiden oluşan muhalefet destekli bir sivil inisiyatif grubu, ülkede sosyo-politik durumun kötüleştiği iddiasıyla Merkez Seçim Komisyonu’na başvurarak erken seçim yapılmasını istemişler, bununla ilgili basın toplantısı ve miting düzenlemişlerdi. Grubun talebi komisyon tarafından nihai protokol ile 19 Mayıs 2016 tarihinde Cumhurbaşkanı’na iletilmişti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz