Abhazya fuar standına Gürcistan müdahalesi

0
516

Abhazya’nın katıldığı uluslararası turizm fuarlarından biri 21 Nisan 2016 günü Karadağ’ın Budva kentinde açılmış, ancak Gürcistan Dışişleri Bakanlığı’nın şikayeti üzerine fuarın ikinci günü olan 23 Nisan’da Abhazya standı Karabağ polisi tarafından kapatılmıştı. Abhazya’nın daha önce Fransa, İtalya, Yunanistan gibi ülkelerde benzer uluslararası fuarlara katıldığı ve bazı zorluklar yaşadığı, ancak ilk kez standının kapatılması uygulamasıyla karşılaştığı bildirildi.
Abhazya Cumhuriyeti Dışıişleri Bakanlığı bir açıklama yaparak Gürcistan’ın bu girişimini kınadı ve kendisi de yeni bir cumhuriyet olan Karadağ’ın Gürcistan’ın keyfi tutumuna karşı gelemeyerek, önce katılımına izin verdiği bir ülkenin standını kapatmasına, Abhazya Cumhuriyeti olarak yasal tepki gösterileceğini bildirdi.
Abhazya Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı’nın konuyla ilgili olarak, resmi sitesinde yer alan açıklaması şöyle:
“İyi bilindiği üzere 21-23 Nisan tarihleri arasında Budva, Karadağ’da bir turizm fuarı düzenlendi; yerel polis güçlerinin daha önceki anlaşmaları ihlal etmeleri sürecinin sonunda, katılımın ikinci günü Abhazya Cumhuriyeti Ticaret Odası’nın standı kapatıldı. Abhazya Ticaret Odası temsilcilerine göre; Karadağ hükümeti, Karadağ Dışişleri Bakanlığı’na Gürcistan Dışişleri tarafından iletilen gereksinimlerin karşılanması adına böyle bir adım atmıştır.
Abhazya Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı kesin bir biçimde, ülkenin uluslararası izolasyonunu amaçlayan Gürcistan’ın bu gibi eylemlerini şiddetle kınamaktadır. Gürcistan bir kez daha dünya kamuoyunun gözleri önünde; Abhazya’nın dış dünya ile kontak kurma çabalarını herhangi bir yöntemle etkilemeye çalışmaktadır. Karadağ hükümetinin almış olduğu pozisyon; Abhazya Ticaret Odası’nın sergiye katılmak için izni çıkması nedeniyle şaşırtıcıdır ve hükümet Gürcü tarafının keyfine göre hareket etmiş, kaba bir biçimde Abhaz heyetinden fuar alanını terk etmesini talep etmiştir. Kendisi de on yıl önce kabul edilmiş olan Karadağ Devleti, yeni bağımsız olan Abhazya Cumhuriyeti’nin Avrupa ülkeleri ile ilişki kurma ve geliştirme çabalarını desteklemek yerine; Abhazya’yı izole etme amacı güden anti-Abhaz Gürcü eylemlerine müsamaha etmektedir.
Bu bağlamda Abhaz Dışişleri Bakanlığı, Karadağ tarafının düşmanca eylemlerine yönelik yasal tepki olasılığını düşünmektedir.
Yurt dışındaki insani, kültürel, sportif ve ticari Abhazya Cumhuriyeti etkinliklerine yönelik karşıt Gürcü girişimleri; Gürcistan’ın siyasi gerçekleri kabul etme ve Abhaz tarafı ile uygar bir biçimde ilişkilerini sürdürme konusundaki yetersizliğini göstermektedir. Gürcistan’ın nihayetinde, 21. yüzyılda Abhazya çevresinde bir “Berlin Duvarı” inşa edemeyeceğini anlaması gerekmektedir.
Gürcistan hükümetine, Anti-Abhaz faaliyetlerini durdurması ve Transkafkasya Güvenliği ve İstikrarı Üzerine Cenevre Görüşmeleri çerçevesinde Gürcü-Abhazilişkilerininin kurulması konusu üzerinde durma çağrısında bulunuyoruz.
Bununla birlikte, Abhaz Dışişleri Bakanlığı, Gürcistan’ın kışkırtıcı eylemlerine yönelik tepkisiz kalınamayacağını fakat Olay Önleme ve Müdahale Mekanizması (IPRM)’ye yönelik çalışmaların sürdürülmesi sürecinin etkilenmeyeceğini beyan etmektedir.” (altinpost.org)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz