Bağımsızlık Demokrasi Özgürlük Eşitlik Birlik

“Türkiye Çerkeslerinin Güncel Sorunları”

Kafkas Dernekleri Federasyonu (KAFFED) tarafından düzenlenen “Gelenek ve Gelecek: Türkiye Çerkeslerinin Güncel Sorunları” konferansı, 13 Mayıs’ta Türk İş Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.
Bahçeşehir Üniversitesi’nden hocaların da desteği ile düzenlenen konferansta konuşma yapan CHP Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu, “Hem dil öğrenme hem de Rusya ile ilişkiler ki bundan sonrası çok önemli Türkiye’nin geldiği bu noktada Türk dış politikasının bundan sonra nasıl şekilleneceği ki önümüzdeki günlerde yeni bir hükümet kurulacak. Şimdiye kadar önemli ölçüde hem danışman olarak hem Dışişleri Bakanı olarak hem de Başbakan olarak Türk dış politikasına yön vermiş olan Sayın Davutoğlu ayrılıyor. Türkiye’de mecburen yeni bir yön çizmek zorunda dolayısıyla da Rusya ile ilişkiler de çok önem kazandı. Şimdiye kadar olan görünürde uçak kazasıyla olan biraz bireyselleştirildi sanki Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin’in özel sorunuymuş gibi şekillendi ama ticari ve siyasi olarak da derinleşen noktaları var” değerlendirmesini yaptı.
KAFFED Başkanı Aslankaya ise, Çerkeslerin ana vatanları Kuzey Kafkasya’dan 1864’te savaşı kaybedip soykırım ve sürgüne tabii tutulduklarını vurgulayarak şunları kaydetti:
“1864’te ne yazık ki çok ilkel koşullarda ana vatanlarından sürgün edildiler. Ne yazık ki 500 bin civarında insanımızı kaybettik. O günün ihtiyaçlarına binaen Osmanlı’nın da iskan politikasından kaynaklı bir toplum, topluluk toplu yaşamadığı zaman kendi iç dinamiklerini geliştiremezler. Dolayısıyla bir güvenlik sınır hattı gibi iskan edilmeleri sonucu birbirinden kopuk yaşayan halkımız dil, kültür, kimlik gibi sorunlar ve travmalar yaşamakta. Bu yaşadığımız sorun ve travmaların birinci sorumlusunu dönemin Çarlığı ve mirasçısı Rusya Federasyonu, ikincisi de Osmanlı İmparatorluğu’nun iskan politikası ve sonrasında yaşanan asimilasyon sürecine bağlamaktayız.”
Gönüllülük esasıyla bir araya geldiklerini ifade eden Aslankaya, “53 şubeden oluşuyoruz. Kendi çabalarımızla bu kaybettiğimiz dil, kültürü yeniden kazanmamız imkansız gibi gözüküyor. Türkiye’den beklentilerimiz izin veren değil aynı zamanda destekleyen bir pozisyonda olması çünkü Çerkes kültürü, dili dünyanın en zengin kültürü ve diline sahip. UNESCO’nun kaybolmak üzere olan diller statüsüne ne yazık ki Adigecede düşmüş durumda şu anda. Bir an önce üzerinde çalışıp toparlayamazsak Ubıhça şu anda dünyada kaybolduğu gibi Adigeceyi de kaybetmek üzereyiz. Dolayısıyla beklentimiz bu sivil toplum kuruluşlarının çabalarıyla düzelecek gibi gözükmeyen dil, kültür sorunumuzu her türlü sorumluluğunu yerine getirdiğimiz Cumhuriyetimizin, ülkemizin destekliyor pozisyonda olmasından geçiyor diye düşünüyoruz. Bizim bir sloganımız var, ‘Biz bu ülkenin sınırlarının güvenliği için savaşırken Türkçe bilmiyorduk şimdi kendi ana dilimizi bilmiyoruz’ bu süreçte malum nedenlerle dilimizi kaybettik yeniden kazanmak için desteğe ihtiyacımız var.”
Akademisyenler:
Mitat Çelikpala (Kadir Has Üniversitesi), Oktay Tanrısever (Orta Doğu Teknik Üniversitesi), Ümit Dinçer (Kemerburgaz Üniversitesi), Karina Vamling (Malmö Üniversitesi), Sinem Vatanartıran (Bahçeşehir Üniversitesi), Yasemin Oral (İstanbul Üniversitesi)

Yazarın Diğer Yazıları

“Derneklerimiz kültürel temelde örgütlenmeler olmakla birlikte sürgün ve soykırım, anadili, dönüş hakkı gibi taleplerimizin aslında siyasetin konusu olduğu açık”

-Nasıl bir KAFFED/Federasyon/Birlik hayaliniz var? Üye derneklerle ilişkiler, uluslararası kurumlarla ilişkiler, sürgün, soykırım, başta anadili olmak üzere kimliğe ve kültüre dair her konuda nasıl...

Vefat: Zafer Sürer

Ankara Çerkes Derneği’nin kültür ve anadili emekçilerinden, Adana Kayapınar Köyü’nden Şejoko Zafer Sürer vefat etmiştir. Ailesi, yakınları ve sevenlerine sabır dileriz. Tha bu acıyı unutturacak başka...

İKKD’nin küçük yönetmenlerinden ‘Kavuşma’

Bayrak tüm dünyada bir ulusu oluşturan en temel yapıtaşlarından biri olarak kabul görülür. Aslında bir sembol olmaktan öte milletin tarihidir, ruhudur. Geçmişten geleceğe...

Sosyal Medyalarımız

4,890BeğenenlerBeğen
1,353TakipçilerTakip Et
4,000TakipçilerTakip Et

Son Yazılar

- Advertisement -spot_img