Kolombiya Barışa bir adım daha atıldı

0
466

Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) ile Kolombiya hükümeti ateşkes ve silah bırakma konusunda anlaştı. Ülkede 50 yıldan uzun zamandır süren savaşın sonuna yaklaşıldığı yorumları yapılıyor.
Anlaşma, Kolombiya Cumhurbaşkanı Juan Manuel Santos ve FARC lideri Timochenko tarafından Havana’daki törende imzalandı. Bu anlaşma nihai anlaşma değil; ateşkes de hemen başlamayacak.

Anlaşmanın detayları

-FARC gerillaları nihai barış anlaşmasının imzalanmasından sonraki 180 gün içinde silah bırakacak.
-Sayıları yedi bini bulduğu tahmin edilen gerillalar için geçici geçiş bölgeleri ve kamplar kurulacak.
-Gerillaların güvenliğini garanti etmek için FARC kamplarına hiçbir sivilin girişine izin verilmeyecek.
-Örgütün tüm silahlarını BM gözlemcileri teslim alacak.

23 Mart’ta imzalanacaktı

Barış görüşmeleri 2012’de başlamıştı. Bu süreçte çeşitli zamanlarda çeşitli krizler atlatıldı. En son kriz, anlaşma 23 Mart’ta imzalanacakken son anda ertelenmesi olmuştu. 23 Mart sürecine “barış eğitimi” başlıklı FARC görüşme heyetinin gerilla kamplarına yapılan ziyaretlerle ulaşılmıştı ancak imzaya bir hafta kala iki taraf, imzanın ertelendiğini açıklamıştı. Bu kriz durumu, tarafların 15 Mayıs’ta çocuk asker sorunu konusunda anlaşmaya varması sonrası yumuşamıştı. Çocukların silahlandırılmaması konusunda yapılan anlaşmada UNİCEF’in desteği iki taraf tarafından kabul edilmişti.
Kolombiya’da 50 yıldan uzun zamandır süren savaşta yaklaşık 220 bin kişi öldü, yedi milyon kişi de evlerinden oldu. Çatışmalı durum, Demokrat Parti’nin devlet başkanı adayının 1958 yılında öldürülmesinin ardından yapılan kitlesel gösterilere iktidarın silahlı saldırısı sonrası başlamıştı. O gün yüzlerce gösterici öldürüldü. Ülkede başlayan siyasi karmaşada farklı gerilla grupları kuruldu. 1964’te kurulan FARC bu grupların en büyüğüydü.
(bianet.org)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz