Meşbaşe İshak 85 yaşında

0
442

Çerkes edebiyatının dev ismi Meşbaşe İshak’ın 85. yaş günü nedeniyle Adıgey Cumhuriyeti’nin başkenti Maykop’ta 10 Haziran 2016 günü bir tören düzenlendi.
Meşbaşe İshak, Adıgelerin yaşadığı üç cumhuriyette, Adıgey, Kabardey-Balkar ve Karaçay Çerkes cumhuriyetlerinde “ulusal sanatçı” ünvanı yanı sıra, Uluslararas Çerkes Edebiyat Ödülü ve SSCB Devlet Sanatçısı Ödülü aldı. Meşbaşe İshak, Rusya Yazarlar Birliği Eşbaşkanı.
Törende bir konuşma yapan Adıgey Cumhuriyeti Başkanı Aslan Thakuşinov, 80’den fazla eser yazar Meşbaşe İshak’ın Adıge Edebiyatı’nın en önemli isimlerinden biri olduğunu, Adıgey’in tarihsel ve kültürel mirasının korunmasında büyük bir özveri ile çalıştığını vurguladı.
Meşbaşe İshak’ın ilk kitabı 1953’te yayımlandı. Günümüze kadar 80’den fazla kitap yazan Meşbaşe İshak’ın tüm eserleri 2015 yılında 20 cilt olarak Adıgece ve Rusça yayımlandı. Meşbaşe İshak’ın eserlerinin toplam baskısı 3 milyonu aşıyor. Ünlü yazar Meşbaşe İshak’ın önemli bir özelliği, tüm eserlerinin Adıgece yazılması.
Meşbaşe İshak’ın iki romanı, Bitmeyen Umutlar (1999) ve Taş Değirmeni (2000) Mevlüt Atalay, Çerkes sürgününü anlatan son romanı Sürülenler (2015) ise Fahri Huvaj tarafından Türkçeye kazandırıldı. (kaffed.org)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz