Radikalleşme nedenleri tartışıldı

0
503

Memorial İnsan Hakları Merkezi ve Novaya Gazetesi, Kuzey Kafkasya gençlerinin radikalleşme nedenlerinin ve Işid’in Kuzey Kafkasya ideolojisinin tartışıldığı bir yuvarlak masa toplantısı düzenledi.

Rusya Federasyonu Sivil Toplum Geliştirme ve İnsan Hakları Konseyi üyelerinden gazeteci Maksim Şevçenko, radikalizmin nedeninin kanunsuzluk ve yoğun insan hakları ihlallerinden kaynaklandığını; Kuzey Kafkasya’nın bazı bölgelerinde yasal, sosyal ve siyasal boyutta insan hakları kavramında bir boşluk olduğunu vurguladı.

Özellikle Dağıstan’da sosyal ve siyasal anlamda tüm normların inanılmaz şekilde ihlal edildiğini söyleyen Şevçenko, ikinci sancılı bölgenin Kabardey-Balkar olduğunu belirterek “Terörizmin bu iki cumhuriyette en kötü biçimleriyle şekillenmesi hiç garip değil” dedi.
Terörizmle mücadele edilirken yöneticilerin keyfi emirleriyle de mücadele edilmesi ve bu mücadelenin yasal bir zemine oturtulması gerektiğinin altını çizen Şevçenko, “Tüm bunların; yöneten elit kesimin ve Moskova’dan yardım ve teşvik edenlerin sosyoekonomik suçları sonucunda olduğu açıkça analiz edilip anlaşılmalı, ülkeye ve dünyaya ilan edilmelidir” dedi.

Kabardey-Balkar İnsan Hakları Merkezi Başkanı Valeri Hatajuko, “zorla” örgütlere çekilen insanlar hakkında konuştu ve Kabardey-Balkar’da bu durumda düzinelerce insan olduğunu söyledi. Örgüte katılım nedenlerini çocukluk arkadaşı, sınıf arkadaşı, komşu etkisi olarak sıralayan Hatajuko, tehdidin de bir başka etken olduğunu belirtti.

Hatajuko, yeraltı örgütlerine katılan ya da cihad ideolojisine kapılanların kırsal yerleşim bölgelerinden çıktığına dikkat çekerek, tarıma elverişli arazilerin büyük bir bölümünün “küçük bir grubun” elinde olduğunu ve bu grubun çoğunluğunu resmi kurum yöneticilerinin oluşturduğunu söyledi. Bu insanların Moskova ile yoğun ilişkileri olduğunu belirten Hatajuko, “Bu sorun yakın bir gelecekte çözülmezse sosyal patlamaya neden olacaktır” dedi. (zapravakbr.com)

Not: Kısaltılmıştır.

Çeviri: Serap Canbek

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz