08.08.2008 Güney Osetya Savaşın tanıkları

0
610

Marina Dzagoeva
Şinval’de yaşıyor. Ev hanımı

7 Ağustos’ta evdeydim. 23:30 sıralarında bombardıman başladı. Bodrum katına inmeye karar verdik. Sabaha kadar orada kaldık. Yaklaşık 20 kişi vardı. Sabahleyin oğullarım Atsamaz ve Taymuraz ile 75 yaşındaki kayınvalidem Babutsa Tedeeva ile Vladikafkas’a gitmek istedik. Saat 7’de yola çıktık. Tbet köyüne vardığımızda asker ve tankların bize doğru geldiğini fark ettik. Rus birlikleri olduğunu düşündük.
Oğlum Atsamaz arabayı durdurdu ve Vladikafkas’a gittiğimizi söylemek için dışarı çıktı. Arabadan indiği anda bir asker ayaklarına ateş etti. Atsamaz yere düştü. Abisine yatdım etmek için dışarı çıkan diğer oğlum Taymuraz da yaralandı. Arabaya yaklaşan askerler arabadaki kayınvalidemin kafasına ateş edip öldürdü. Sonra Taymuraz’ı tutup yolun ortasına götürdüler, tankla üzerinden geçeceklerdi. Diz çöküp yalvardım. Bizi rehin almak istediler ama sonra aniden bırakıp hızla kasabaya doğru yöneldiler.
Yaralı olmasına rağmen Taymuraz arabayı kullandı ve bizi Zar köyüne götürdü. Orada yardım edildi ve Taymuraz, Alagir hastanesine gönderildi. Doğum günü olan 9 Ağustos’ta öldü. Kambeleevka köyünde defnettik. Kayınvalidem Şinval morguna götürülmüş ve hastane yakınındaki bir mezarlığa gömülmüştü. Daha sonra kızı, annesinin cenazesini torununun mezarının yanına defnettirdi.

Yakov Kozaev
Galuanta köyünden… Emekli

9 Ağustos öğlen sularında Gürcü birliklerinin Tsunar köyünü işgal ettiğini öğrendik. Tsunar köyü kadınları, çocukları ve yaşlıları bizim köye ve civardaki köylere dağılmıştı. Oğlum Nugzar Kozaev Şinval’de yaşayan akrabalarımızın durumunu öğrenmek için gitmek istedi. Komşumuz Atsamaz Gagloev’le yola çıktılar. Makinalı tüfek sesleri duymaya başlayınca komşularımla birlikte evimin bodrumuna saklandık. Bodrum katının penceresinden bahçeyi görebiliyorduk.
Kamuflaj giysili askerler bahçeye girdi. Tanklar vardı. Askerler eve girdi. Tavana ve duvarlara ateş etmeye başladılar. Bir asker bodruma inip kapıyı açınca bizi gördü ve dışarı çıkmamızı istedi. Silahımız olup olmadığını Gürcüce sordu. Olmadığını söyledim. Etrafı kontrol edip ormana doğru gittiler.
10 Ağustos sabahı komşum geldi ve Atsamaz Gagloev’in arabasının eve yakın bir yerde boş olarak bulunduğunu söyledi. Arabayı görmeye gittim, gerçekten de içinde kimse yoktu. Eve döndüm, bir kadının ağlama seslerini duyunca dışarı çıktım. Oğlumun ve arkadaşı Atsamaz’ın cesetlerini gördüm. İkisi de öldürülmüştü.

Elena Doguzova
Şinval’de yaşıyor. Ev hanımı

3 Ağustos günü 3 ve 7 yaşlarındaki iki oğlumu alarak yaz tatili için Vladikafkas’a gittim. Çalıştığı için eşim Şinval’de kalmıştı. 7 Ağustos’ta eşimi arayarak Gürcistan Cumhurbaşkanı’nı televizyonda izlediğimi, Gürcistan’ın barış görüşmelerinden yana olduğunu söylediğini anlattım. Eşim ise Gürcistan’ın saldırıya hazırlandığını söyledi.
O gece boyunca eşimi aradım ama ulaşamadım. Meğer eşim 8 Ağustos’taki saldırıda yaralanmış ve bir ambulansa alınmış. Ama ambulans Grad füzesi ile vurulmuş. Eşimin yanı sıra doktor ve hemşire de hayatını kaybetmiş.
(ossetians.com)

Çeviri: Serap Canbek

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz