Yaz kampı, gençleri buluşturdu

0
673

Kafkas Dernekleri Federasyonu’nun düzenlediği, 8-13 Ağustos tarihleri arasında Antalya Grida City Otel’de gerçekleştirilen gençlik kampına Türkiye’nin çeşitli şehirleri dışında Almanya, Hollanda, Çin gibi diasporanın farklı ülkelerinden de 15-25 yaş arası Çerkes gençler katıldı. İlk gün otele yerleşme ve tanıtım toplantısından sonra akşam tanışma için zexes ve cegu yapıldı.
Mersin Kafkas Kültür ve Yardımlaşma Derneği’nden katılan gençler Antalya Çerkes Derneği Başkanına kampı düzenledikleri için yağlı boya tablo hediye ettiler. İkinci gün sabah Konyaaltı plajına giden gençler hem denizin keyfini sürdü hem de kendi aralarında voleybol turnuvası yaptı.
Gençler öğleden sonra sunumunu Antalya Çerkes Derneği Başkanı Ferhatko Haydar Timurlenk’in yaptığı “Sivil Toplum Örgütlerimiz “ konulu söyleşi programında bir araya geldiler.

Akşam Aspendos Arena’da “Anadolu Ateşi”nin dans gösterisi seyredildi.
Üçüncü gün sabah programı tamamlandıktan sonra öğleden sonraki söyleşi programında gençlerin konukları Hatko Schamis idi. “21 Mayıs ve Çerkesya” konulu sunumunda Hatko Schamis asimilasyon hakkında konuştu ve gençlerin sorularını yanıtladı.
Akşam hep birlikte yapılan Antalya şehir sonra otele dönüldü.
Dördüncü gün voleybol turnuvası sonlandırıldı ve daha önce oluşturulan kısa film yarışması için belirlenen çalışma grupları filmlerini çekmeye başladılar. Gala Gecesi yapılacak olan Oscar töreni için heyecanlı bir yarış başladı. Cuma günü yapılan tekne turu gençlerde güzel anılar bıraktı.
Öğleden sonra gençlerin konukları Şejeko Zafer idi. Türkiye’de ilk defa Adigece alfabe ile şiirler yazan ve iki tane şiir kitabı olan Şejeko Zafer, dilin kimlik ve vatan üzerine etkisini anlattı.
Gala gecesine Antalya Çerkes Derneği Yönetim Kurulu’nun yanı sıra KAFFED Başkanı Yaşar Aslankaya, DÇB Yönetim Kurulu Üyesi Ümit Duman, Antalya’dan Thamadeler Halit Bakal, Murat Özdemir de katıldı.
Açılış konuşmasını Antalya Çerkes Derneği Başkanı Haydar Timurlenk yaptı. Konuşmasında her yıl kampın genç katılımcılarının artması ve içeriğinin zenginleştirilmesi için çalıştıklarını ancak bu yılın Türkiye Rusya ilişkileri bakımından sancılı bir dönemden geçtiğini ve bu nedenle daha önce planlandığı halde anavatandan gençlerin katılımını sağlayamadıklarını belirtti.
Yaşar Aslankaya ise gençlik kampına gösterdikleri ilgi ve özenden dolayı Antalya Çerkes Derneği’ne teşekkür etti. Gençlik kampının asimilasyon belasına karşı çok önemli işlevleri olduğunu, kültürümüzü ve kimliğimizi geleceğe taşıyacak olan gençlerin bir arada olmasını çok önemsediklerini belirten Aslankaya, voleybol turnuvasında birinci olan gruba madalyalarını taktı ve hazırlanan kısa filmlerin gösterimi başladı. Jüri üyelerinin filmleri değerlendirmesine geçildiğinde Gupse Seda Özdemir ve Folketnica grubu tüm dillerde şarkıları ile sahne aldılar.
Konusu “Sosyal Medyanın Çerkesler Üzerine Etkisi Olan Kısa Film Yarışması”nda en iyi senaryo ödülünü vatan, bayrak, dil üzerine Çerkesce yaptıkları için Xeku grubu kazandı. (kaffed.org)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz