Medya Araştırması: 10 gazeteden yedisi hükümetle ilişkili

0
476

Medya Sahipliği İzleme Projesi sonuçlarına göre, Türkiye’de en çok satılan 10 gazeteden yedisi hükümetle ilişkili…
IPS İletişim Vakfı-Bianet’in, Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Almanya kanadı Reporter Ohne Grenzen ile birlikte yürüttüğü Medya Sahipliği İzleme Projesi (MOM) sonuçları açıklandı.
Araştırma kapsamında Türkiye’deki en önemli medya kuruluşlarının sahiplik yapıları, bu yapı içindeki kişiler, her bireyin ekonomik ve siyasi ilişkileri de ayrıca incelendi.
İncelemenin ortaya çıkardığı verilere göre medya sahiplerinin çoğu enerji, ulaşım ve inşaat gibi sektörlerde faaliyet gösteriyor ve kamu ihalelerine giriyor. Türkiye’de en popüler medya aracı televizyonlara bakıldığında, en büyük 10 TV şirketinin sahiplerinden yedisinin iktidardaki AKP ile siyasi bağı olduğu görülüyor.
MOM, Türkiye’nin en güçlü medya sahiplerinin bireysel profillerini incelemenin yanısıra, medya sektörüne usule aykırı biçimde uygulanan siyasi baskılara da ışık tuttu. Örneğin, küçük çaplı gazeteler için önemli bir gelir kaynağı olan kamu ilanlarının nasıl dağıtıldığının gizlendiği de ortaya çıktı.
Türkiye Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu, MOM’un bu konudaki bilgi talebini ‘ticari sır’ olduğu gerekçesiyle geri çevirdi. Türkiye devlet televizyonu TRT’nin hesaplarıyla ilgili talep de aynı sebeple geri çevrildi.
Araştırmada, yazılı basındaki tiraj ve basın kuruluşlarının dağıtım oranlarının güvenilir olmadığı için büyük tartışma konusu olduğuna da vurgu yapıldı. Hükümet yanlısı gazetelerin açıkladıkları kadar satmadıklarına dair birçok iddia, suçlama olduğu belirtildi.
Resmi rakamlara göre, yazılı basın pazarında dört büyük sahipliğin yüzde 59’luk payıyla yüksek bir yoğunlaşma gözlendi. Bunlar Doğan yüzde 22, Turkuvaz yüzde 15; Esmedya yüzde 12 ve Estetik Medya yüzde 10.
Araştırmaya dair haberde, medya şirketlerinin devirleriyle ilgiliyse şu ifadelere yer verildi: “Türkiye’nin bankacılık sistemini yöneten Tasarruf Mevduatı ve Sigorta Fonu (TMSF), elindeki şirketleri AKP’yi destekleyen is insanlarına devrederek, medya sektöründeki büyük kuruluşları değiştirmede önemli rol oynadı. Önceden Çukurova Holding’e ait olan üç medya organı Erdoğan’a yakın olduğu bilinen Ethem Sancak’a satıldı. 2008’de ise TMSF Sabah ve ATV’yi damadı Berat Albayrak’ın da yönetim kurulunda olduğu Çalık Holding’e sattı.”
(diken.com.tr)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz