“OHAL Kaldırılsın”

0
567

BASINA VE KAMUOYUNA

OHAL kaldırılsın, mağduriyetler giderilsin, işçiler çalışırken ölmesin.

OHAL’in zifiri karanlığında kiralık işçilik dahil, kayıt dışı düşük ücretle kölelik koşullarında güvencesiz kadrosuz çalıştırmanın yanı sıra ücretlerin zamanında ödenmemesi, iş yerinde mobbing, taciz, işten atma ve iş cinayetleri şeklinde çalışma hayatında insan hakları ihlalleri yaşanmaktadır.Açlık sınırının 1492TL olarak açıklanmasına karşın, yoğun emek sömürüsüne maruz kalan milyonlarca işçi, devletin asgari ücret olarak ilan ettiği 1300 TL nin de altında çalışmaya mahkûm edilmektedir. Ayrıca işçilerin alın teri ile, emeği ile hak ettikleri ücretleri bazı işkollarında zamanında ödenmemektedir.

OHAL kapsamında çıkarılan K.H.K. ler le, daha önce kapatılan dergi, gazete, radyo, televizyon ve ajansların yanı sıra, geçtiğimiz cumartesi günü, 370 derneğin kapatılarak faaliyetlerinin durdurulduğu haberini aldık. Bu aynı zamanda demokratik hak ve özgürlüklerin ortadan kaldırılması ve bu derneklerde çalışanlara iş ve ekmek kapısının da kapatılması anlamına gelmektedir.

Halkın iradesi ile seçilmiş Millet Vekillerine, Kamu çalışanlarına, belediye Başkanlarına, Üniversitelerdeki akademisyenlere yönelik gözaltı tutuklama ve ihraçların ardı arkası kesilmeden devam etmektedir. Görevinin başında olanlar çalışanlar, baskı altındadır. Görevden uzaklaştırılma ve ihraç edilme tedirginliği ve endişesi içinde çalışmakta ve yaşamaktadırlar. Bu İnsan haklarına aykırıdır ve kabul edilemez.

Pegasus Hava yolları bünyesinde çalışan işçiler, Hava-İş e üye oldukları için işten atıldılar. Düzce 2. Organize sanayi bölgesinde faaliyet gösteren cam fabrikasında 150 işçiden 20’si Kristal- İş sendikasına üye oldukları gerekçesiyle işten atıldı. Kayseri köpek barınağında çalışan Hakim Çimen hayvanların katledilmesine karşı çıktığı için kendisi ile birlikte 14 işçi işten atılmıştır.

Termik el gurubuna bağlı Ankara ve İzmir’de çalışan işçiler, ücretleri aylardır ödenmeyerek mağdur edilmişlerdir. Ayrıca Kırklareli’nde AyPa Tekstil fabrikasında çalışan işçilerin de ücretleri zamanında ödenmeyerek onlar da mağdur edilmişlerdir.

Hükümet OHAL döneminde İşçi sağlığı ve İş Güvenliği önlemlerini içeren yasaları ertelerken, işçi ölümleri her geçen gün artarak devam ediyor. OHAL ‘in 1. dönemi olarak ifade edilen 21 Temmuz-21 Ekim arasında, 513 işçi can vermiştir.

Eskişehir yeni kompleks Devlet Hastanesi inşaatında çalışan Murat Kazıkçı’yı patronu, temizlik yapması için beton mikserin içine soktu. Haber vermeden patronunun oradan ayrılmasının ardından, daha sonra oraya gelen ve işçinin mikserin içinde olduğunu fark etmeyen işçiler mikseri çalıştırınca murat kazıkçı feci şekilde can verdi.

Aydın’da yapımı süren imam hatip Lisesi inşaatından çalışırken düşen Nesim Sayılır, kaldırıldığı hastanede kurtarılamayarak yaşamını yitirdi. Tekirdağ’ın Malkara ilçesinde, Erol Acıklı adlı işçi, lastik eritme kazanının içine düşerek hayatını kaybetmiştir. Bunlar sadece iş cinayetlerinden örneklerdir. Tamamını yazmak istesek te bu sayfalara sığdıramayız.

İşçiden yana Öğretim görevlisi Akademisyenlerin görevden alındığı sanayi kenti Kocaeli’nde, 2013 yılından bu yana en az 217 işçi iş cinayetinde yaşamını yitirmiştir. İSİG meclisinin verilerine göre, geçtiğimiz Ekim ayında en az 165 ve Bu yılın ilk on ayında 1596 işçi yaşamını yitirmiştir. Savaşlarda ölenlerden daha fazla insan, iş cinayetlerinde ölmektedir.
İSİG meclisinin verilerine göre siyasi iktidarın Ülkeyi yönettiği 14 yıldan bu yana,18 bin 67 işçi yaşamını yitirmiştir. 2013 yılından 2016 yılına kadar Ekim ayı iş cinayetlerinin karşılaştırılması aşağıda verilmiştir.

2013 yılının Ekim ayında en az 113, 2014 yılının Ekim ayında en az 171, 2015 yılının Ekim ayında en az 144, 2016 yılının Ekim ayında ise, en az 165 işçi yaşamını yitirdi. Bunun 162 si erkek, 3ü kadındır. Meslek hastalıklarından yaşamını yitirenler bu verilerin dışındadır. İstihdam biçimlerine göre dağılım: Ücretliler işçi- Memur 86%, Kendi nam ve hesabına çalışanlar 14%, iş cinayetleri iş kollarına göre daha çok, İnşaat –yol, taşımacılık, tarım ve orman iş kollarında yoğunlaşmıştır. Ölüm nedenleri olarak daha çok, Trafik servis kazaları, düşme, ezilme göçük, kalp krizi öne çıkmıştır.

Biz insan hakları savunucuları olarak, milyonlarca insanı mağdur eden OHAL’ in kaldırılmasını, OHALden kaynaklanan mağduriyetlere son verilmesini, atılan işçilerin geri alınmasını, iş cinayetlerinin durdurulmasını, Avrupa insan Hakları sözleşmesinin işçilerin lehine çalışma yaşamı ile ilgili hükümlerine uyulmasını talep ediyor konunun takipçisi olacağımızı duyuruyoruz.

İstanbul İnsan Hakları Derneği
Çalışma hayatı Komisyonu

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz