Adige Şiçepşine’si Atlası

0
551

Adigey Cumhuriyeti Emektar Sanatçısı Zamudin Guçev’in uzun yıllar yürüttüğü çalışmaların bir ürünü olan, Adige şiçepşine’sine dair bilgi ve fotoğrafların bir araya getirildiği “Adige Şiçepşine’si Atlası” yayınlandı.
Kitapta, XIX. Yüzyılın sonlarından başlayan bir asırlık süreçte imal edilmiş enstrümanların benzersiz fotoğraflarına yer verilmiş. Bu enstrümanlar gerek Rusya’nın gerekse dünyanın çeşitli müzelerinde sergilenmektedir: Adigey Cumhuriyeti Ulusal Devlet Müzesi (Maykop), Kabardey-Balkar Cumhuriyeti Ulusal Devlet Müzesi (Nalçik), Y.D. Felitsın Krasnodar Devlet Tarih-Arkeoloji Müzesi ve Parkı (Krasnodar), Stavropol Devlet Müzesi (Stavropol), M.İ. Glinka Devlet Müzik Enstrümanları Müzesi (Moskova), SSCB Devlet Halkların Etnografya Müzesi (St. Petersburg), S.N. Canaşiya Gürcistan Devlet Müzesi, “Horniman Müzesi ve Bahçeleri” (Londra, İngiltere), Museeduquai Branly (Paris, Fransa), Türkiye (Ankara, Amasya, Düzce, İzmir, Samsun, İstanbul, Eskişehir), Hollanda (Lahey), İsrail (Kfar Kama), ABD’deki (Denver, Denver Sanat Üniversitesi) özel koleksiyonlar, ayrıca Adige müzik kültürünün usta ve sevenlerinin özel koleksiyonları.
Kitap; sanat tarihi doktoru, profesör Alla Nikolayevna Sokolova’nın “Çerkes (Adige) Şiçepşine’si ve Türdeşleri” başlıklı, Çerkes şiçepşine’sinin dünya halklarının yaylı çalgıları fonunda incelendiği giriş yazısıyla başlamaktadır.
“Şiçepşine-Çerkes (Adige) Kemanı” başlıklı makalede Zamudin Guçev, enstrümanın tarihini, yapım teknolojisini özetlemekte, çalış geleneklerinden söz etmekte, şiçepşine’nin Çerkeslerin modern kültüründeki yerini irdelemektedir.
146 şiçepşine, 127 çalgıcı (şiçepşinao) ve şiçepşinaoların da içlerinde yer aldığı 66 müzik topluluğunun fotoğraflarını içeren atlasta yer alan illüstrasyonlara dair makale ve bilgiler üç dilde yazılmış: Adigece, Rusça ve İngilizce.
Atlasla birlikte, Adige enstrümantal ezgileri ve eski şarkılarının şiçepşine eşliğinde çalınıp söylendiği “Çerkes Şiçepşine Melodilerinin Antolojisi” adlı CD albüm sunulmaktadır. İlk kayıtlar 1914 yılına aittir.
Ayrıca Adigey, Kabardey-Balkar ve Karaçay-Çerkes Devlet Televizyon ve Radyo kurumlarında kaydedilmiş sesli-görsel materyaller de kitapla birlikte sunulmaktadır.

Haber: İbrahim Çetao/Maykop

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz