AYM’den emsal karar: “Gazetecinin özgürlüğü kısıtlanmamalıdır”

0
540

Anayasa Mahkemesi internet haber siteleri ve basın özgürlüğü için emsal niteliğinde bir karara imza attı.

Hürriyet’in haberine göre; beş yıl önce Borsa Gündem adlı internet sitesinde İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda hisseleri işlem gören bir dizi şirketin hissedarları, yönetim kurulu üyeleri ve aracı kurum sahipleri olan iki kişi hakkında, bu kişilerin geçmişte manipülasyon suçundan yargılandığı ve mahkum olduğuna, davanın ise zamanaşımına uğradığına dair bir haber yer aldı.

Haberde adı geçen kişiler söz konusu internet sitesini şikayet etti ve peşinden dava açıldı. Dava sonucunda sitenin Genel Yayın Yönetmeni Orhan Pala iki kez 2 ay 27 gün hapis cezasına çarptırıldı, hükmün açıklanması geri bırakıldı.

Pala ise kararı Anayasa Mahkemesi’ne taşıdı. Anayasa Mahkemesi değerlendirmesinde, AİHM kararlarına da atıf yaparak Pala’nın ifade ve basın özgürlüğünün ihlal edildiğine hükmetti. Yeniden yargılama yapılması gerektiğini söyleyen Anayasa Mahkemesi, emsal niteliğinde gerekçeler açıkladı.

“Gazeteci savcı değildir, özgürlüğü kısıtlanmamalıdır”

Gazetecilerden bir beyanın doğruluğunu kanıtlamakla yükümlü savcı gibi hareket etmelerini beklemek aşırı yüksek bir ispat külfeti getirir ve böyle bir mükellefiyet sanık veya davalı olarak yargılandıkları davalarda hakkaniyete uygun düşmeyen sonuçlara ulaşılmasına neden olabilir.

Dahası bir basın suçundan dolayı hapis cezası verilmesinin, gazetecinin ifade ve basın özgürlüğüyle bağdaşmayacağı açıktır. Böyle bir ceza ancak istisnai hallerde kabul edilebilir.
Hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verilmiş ve başvurucu beş yıl denetimli serbestlik tedbiri altına alınmıştır. Bir haber sitesinin genel yayın yönetmeni olan başvurucunun, bu süre içinde cezasının infaz edilmesi riski her zaman vardır. Yaptırıma maruz kalma endişesinin kişiler üzerinde kesintiye uğratıcı bir etkisi vardır ve sonunda kişi denetim süresini yeni bir mahkûmiyet almadan geçirse bile kişinin bu etki altında ileride düşünce açıklamalarından veya basın faaliyetlerini yapmaktan imtina etme riski bulunmaktadır. Sonuç olarak başvurucunun gelecekte cezasının infaz edilebilme olasılığının kendisinde stres ve cezalandırılma endişesi yarattığı kabul edilmelidir. (sendika.org)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz