Hacimba-Lavrov görüşmesinde önemli konular ele alındı

0
461

Abhazya Cumhurbaşkanı RaulHacimba ve Rusya Dışişleri Bakanı SergeyLavrov’un yaptığı ikili toplantıda önemli konular ele alındı.
Toplantı sonucu gazetecilere açıklama yapan Hacimba ve Lavrov çifte vatandaşlık, Rus vatandaşlığı prosedürünün basitleştirilmesi, sınır ötesi işbirliği, sosyo-ekonomik işbirliği ve yatırım programları konularının masaya yatırıldığını söylediler.
Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Rusya Dışişleri Bakanı SergeyLavrov, öncelikle gösterdiği misafirperverlik için Abhaz tarafına teşekkür ettiğini söyledi ve “Bu toplantıda biz, her alanda stratejik ortaklık ve ittifakımızın derinleşerek devamını karşılıklı olarak teyit ettik. 2014 yılında imzaladığımız “İttifak ve Stratejik Ortaklık Anlaşması”ndan kaynaklanan bütün uygulamaları ve sektörel belgeleri gözden geçirdik” dedi.
Bir soru üzerine, Abhazya’nın uluslararası toplantılara katılmaya devam etmesi gerektiğini, özellikle Cenevre Görüşmeleri’nde ilerleme çok yavaş olsa da, görüşmeleri gelecekte saldırmazlık konusunda yasal bağlayıcı bir belge imzalayarak sonuçlandırmanın öngörülebilir bir gerçeklik olduğunu söyleyen Lavrov, bu belgenin gelecekte tüm Kafkasya bölgesi için önemli bir sinyal olacağını belirtti. Abhazya’nın Ortak Güvenlik Anlaşması Örgütü’ne katılması olasılığını da yorumlayan ve Rusya’nın Abhazya’nın Örgüt’e üyeliğini memnuniyetle karşılayacağını belirten Lavrov, ancak tam üyelik elde etmek için tüm üye devletlerin konsensüs kararı alması gerektiğini, aynı durumun gözlemci statüsü için de geçerli olduğunu söyledi. Örgütün kendisine üye ülkelerin güvenliğini sağlamakla yükümlü olduğunu hatırlatan Bakan, mevcut durumda Abhazya’nın güvenliği için en garantili yolun Rusya Federasyonu’yla yaptığı uluslararası anlaşmalarda da yer alan güvenlik unsurları ile Abhazya silahlı kuvvetleri ve Rusya Federasyonu silahlı kuvvetlerinin ortak işbirliğiyle, dışarıdan gelecek herhangi bir saldırıya izin vermemeyi taahhüt eden anlaşmaları olduğunu vurguladı.
Rus vatandaşlığına hak kazanmak için basitleştirilmiş prosedürün yeniden başlatılması konusunu da açıklığa kavuşturmak istediğini belirten Lavrov, “Bu sürecin uygulanabilmesi için, geçen yılın Kasım ayında çifte vatandaşlık öneren bir antlaşma belgesi taslağını Abhazya’ya teslim ettik. Bu taslağın hemen kabul edileceğini umuyoruz. Bu, basitleştirilmiş Rus vatandaşlığı elde edilmesi pratiğinin devamını sağlayacaktır” dedi.
Lavrov’un sözlerini doğrulayan Cumhurbaşkanı Hacimba ise, “Anlaşma taslağı şu anda kabinede bekliyor, üzerinde çalışıyoruz. Daha sonra milletvekillerimizin onayına sunulacak. İmzalanacağı konusunda şüphem yok” dedi.
Ermenistan ile Sohum arasında demiryolu bağlantısı konusundaki bir soruyu cevaplayan Lavrov, “Rus tarafı için bu konuda herhangi bir sorun yoktur. Hatta bunun yasal dayanağını, Rusya Federasyonu ile Dünya Ticaret Örgütü arasında 2011 yılında yapılan anlaşmada görebilirsiniz. Biz Ermeni meslektaşlarımızın transit geçişin yeniden başlatılmasıyla ilgilendiklerini biliyoruz. Bugün Abhazya Cumhurbaşkanı da söylemiştir ki, Abhazya da buna itiraz etmez. Karar, bizim dışımızda geçiş yapılacak ülkelerin tutumuna bağlıdır” dedi.
Hacimba da konuyla ilgili olarak, “Abhaz tarafı, ekonomimize de katkısı olacak bu bağlantıya hazırdır. Biz, tanınma problemi olmayan egemen bir devletin kapalı bir alanda yaşamaması gerektiğini savunuyoruz, bu sorunları medeni bir şekilde çözülmelidir. Gürcü tarafı sorunu gidermek için hazırsa, süreci tamamlayabiliriz” şeklinde konuştu.
Lavrov ayrıca, bir gün önce katıldığı Rusya Büyükelçiliği yeni binasının açılışı töreninde söylediklerini tekrar ederek, elçilik kompleksinde oluşturulan rahat koşullardan duyduğu memnuniyeti dile getirdi ve “Biz dost ve müttefik iki ülkeyiz. Abhazya’nın her vatandaşa eşit hak ve fırsatlar sağladığına eminim” dedi.
(altinpost.org)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz