Putin-Hacimba görüşmesinde güvenlik konuşuldu

0
456

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Gürcistan’ın G. Osetya katliamının yıldönümünde Abhazya’ya geldi ve Cumhurbaşkanı Raul Hacimba ile ikili bir çalışma toplantısı gerçekleştirdiler. Putin’in helikopterle geldiği Pitsunda şehrinde gerçekleşen toplantı sonrasında basına yapılan açıklamada, iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi konularının ele alındığı bildirildi.

Açıklamada Raul Hacimba, Rusya Devlet Başkanı’nı Abhazya topraklarında ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi ve “Abhazya, Rusya Federasyonu’nun destekleriyle sosyal ve ekonomik kalkınma, altyapı inşaat, savunma ve güvenlik konularında ilerleme kaydediyor. İttifak ve Stratejik Ortaklık Antlaşması’nın şartlarına sadık kalıyoruz, özellikle imzaladığımızOrtak Bilgi ve Koordinasyon Merkezi Anlaşması ile oluşturulan yapının suçla mücadelede ve Rus turistlerin güvenlik şartlarını iyileştirmede önemli işlevi olduğuna inanıyorum. Dış politikada aktif bir şekilde ve koordineli olarak, özellikle yatırım programı faaliyetleri üzerinde çalışılıyor. Orta ve küçük ölçekli işletmelerimizin faaliyetleri için Rus bankalarının desteğiyle uygulanan özellikle tarım alanındaki projeleri kredilendirme hacmimiz geçen yıl 1,2 milyar olarak gerçekleşti, önemli bir destekti. Bu rakam 2,5 milyar rubleyi geçecek bu yıl. Bugün, Abhazya ve Rusya vatandaşları için önemli bir gelişme olarak, zorunlu sağlık sigortası anlaşmasını da imzalıyoruz” şeklinde konuştu.

Abhazya Cumhurbaşkanı ayrıca, 8 Ağustos’un Güney Osetya ve Abhazya Cumhuriyeti için unutulmaz bir tarih olduğuna dikkat çekerek, “Bugünü, Gürcistan ordusunun büyük çaplı saldırısıyla ve yüzlerce masum insanın öldürülmesiyle hatırlıyoruz. Rusya’nın kararlı tutumu cumhuriyetimizin devamını mümkün kıldı ve daha fazla tanınmasına katkıda bulundu” dedi.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise, Abhazya Cumhurbaşkanı’na daveti için teşekkür etti ve şunları söyledi:

“Abhazya topraklarını bir kez daha ziyaret etmekten dolayı çok mutluyum. Özellikle ortak savunma sisteminin çok iyi işlediğini ve sağlam bir temelde gelişmeye devam ettiğini yerinde gördüm. Ortak Bilgi ve Koordinasyon Merkezi Anlaşması güvenlik açısından çok önemli bir unsur. Abhazya vatandaşları ve Rusya’dan buraya gelen vatandaşlarımız Rusya Federasyonu’nun güvenlik güvencesi altında olduğunu düşünmeli. İmzaladığımız sağlık sigortası anlaşması da sadece Rusya’nın sağlık sigortası sistemine dahil olmanızı değil, aynı zamanda tıbbi tesislerimizi kullanmanızı da sağlayacak. Konuşmamıza konu olan en önemli konu da Abhazya ve Rusya’nın dostluk ilişkisi. Abhazya’nın güvenliğini ve bağımsızlığını güvence içinde tutmaya devam edeceğiz.” (altinpost.org)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz