“Köklerimiz burada”

0
496

Abhazya’nın her bölgesinin kendine özgü farklılıkları ve özellikleri var. Gulrıpş’tan söz edilirse bu bölgenin en önemli özelliği Abhazya’ya geri dönen Abhazların yaşamak için seçtikleri yerlerden biri olması…
1992-93 savaşının hemen ardından Türkiye, Suriye, Ürdün ve diğer ülkelerden gelen Abhazlar Gulrıpş’a yerleşmeye başlamıştı.
2011 yılında Suriye’de başlayan savaşın ardından anavatanlarına dönmek isteyenlerin sayısı arttı. Şu anda Gulrıpş’ta sonradan anavatanına dönmüş 200’den fazla aile olmak üzere toplam bin civarında insan var. Bu aileler, Geri Dönüş Devlet Komitesi’nce yaptırılan evlerde yaşıyor.
Samir Maan 2013 yılında erkek kardeşi ve aileleriyle birlikte Abhazya’ya gelmiş. Maan kendilerinin dışında yaklaşık 150 Abhazın Suriye’den Abhazya’ya geldiğini söylüyor.
Samir ve ailesi Abhazya’ya geldiklerinde Agudzera köyünde yeni bir eve yerleşmiş. İlk başlarda alışmak kolay olmamış ama zamanla üstesinden gelmişler. Samir ev tadilatı işi yapıyor ve Abhazya’daki her şeyi sevdiğini söylüyor.
Samir’in yeğeni Hamzat Maan, Abhaz okulunda öğrenim görüyor ve anadilini öğrenmiş. Samir, “Çocuklarımız için daha kolay, anavatanlarında büyüyecekler” diyor. Samir’in 60 yaşındaki akrabası Hiliya Maan Abazacayı mükemmel derecede konuşuyor. Hiliya, “Abazacayı annem öğretti bize ama ne yazık ki çocuklarımız bilmiyor; şimdi torunlarımızın anadillerini, kültür ve geleneklerini öğrenebilmeleri çok iyi” diyor.
Hiliya her ne kadar şu anda Abhazya’da çok mutluysa da önceleri hiç gelmek istememiş, “Tüm hayatımız Suriye’de geçtiği için akrabalarımla buraya gelip yaşayabileceğimi hiç düşünmemiştim. Şimdi savaşın yakında biteceğini, orada evlerimiz olduğunu ve gitmemiz gerektiğini söyleseler de ölünceye kadar Abhazya’da yaşamaya karar verdik. Çünkü atalarımızın bir zamanlar terk etmek zorunda kaldığı topraklardayız, köklerimiz burada. Buraya tekrar dönebilmişken tekrar terk etmeye hakkımız yok” diyor.
Abhazya’ya geri dönenlerden bazıları burada evlenmiş. Oksana Tabagua da Türkiye’den giden bir Abhazın eşi. “Eşim Ahba 2013’te buraya geldi, devlet bizi Agudzera köyüne yerleştirdi” diyor. Oksana’nın eşi bir dükkanda çalışıyor. Oksana’ya göre Abhazya’ya dönenler çok çalışkan ve ülkede herkes bir iş bulabiliyor.
Suriye’den gelenlerin çoğu Agudzera’daki çok katlı bir apartmanda yaşıyor. Savaşın uzaklara savurduğu bu insanlar anavatanlarında çok daha yakınlaştı ve artık Abhazya dışında bir hayat düşünmüyorlar.
Aynı binada Türkiye, Karaçay-Çerkes ve Kabardey-Balkar’dan gelenler de var. Hepsi mesleklerine göre işlere yerleşmiş. Geri Dönüş Komitesi’ne şükranlarını bildiriyorlar. (sputnik-abkhazia.ru)

Çeviri: Serap Canbek

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz