Büyük Çerkes Sürgünü adına bir ortaokul projesi

0
1181

Sevgili okurlarım, yeni yaşadığım bir anımı sizlerle paylaşmak istiyorum. Bu aynı zamanda okulun önemini vurgulamak adına son derece manidar bir hadisedir. Umuyorum ki Çerkes Dünyası da kendine bir ders çıkaracaktır. Zira her fırsatta okulun önemine vurgu yapıyorum ancak imkânı olan-olmayan herkes sanki ağız birliği yapmışçasına hep lâl kesilmiş gibiler. Umuyorum ki birileriniz bu okul işine el atar, hayırlı bir iş yapmış olur.

Konu “Büyük Çerkez Sürgününün Türkiye Çerkezlerinin Hafızasındaki Yeri ve Anma Biçimleri”…

Adyge Xase olarak, 02.05.2018 Çarşamba günü Bahçeşehir Doğa 2. Kolejine ziyaretimiz vardı. Eksik olmasınlar bizleri ziyadesiyle güzel karşıladılar. Ziyaret anacımız şuydu: Okulun Sosyal Bilgiler öğretmeni değerli meslektaşım Bircan Özlütaş rehberliğinde okulun 7. sınıf öğrencisi Eda Çelik ulusal bir proje hazırlamış ve projelerini TÜBİTAK’A sunmuşlar. Proje konusunu yukarıda verdim zaten.

Projeye sahibi öğrencimize hazırlık aşamasında bilgi akışı bakımından şahsım olarak destekte bulunmuştum. Projeyi TÜBİTAK değerlendirmeye almış ve değerlendirme sonucunda İstanbul Avrupa Yakası 1.si seçilmiş. Şimdi 7-8-9 Mayıs tarihlerinde Türkiye finali için Kayseri Dünya Ticaret Merkezi’nde olacaklar. Bizler de hem okul idaresine ve öğretmenlerine hem de sevgili öğrencimiz Eda Çelik’e Çerkes Sürgünü ve Soykırımı konusunu projelendirmiş olmaları nedeniyle Adyge Xase olarak teşekkür etmeye gittik.

Okulda 5.6.7. sınıf öğrencilerine ve bizlere tekraren bir sunum hazırladılar. Ayrıca bendenizden de konuyla ilgili 20-25 dakikalık bir konuşma istediler. Biz de elimizden geldiği, dilimizin döndüğü kadarıyla konuşmamızı yaptık, çok şükür.

Pırıl pırıl çocuklar, mükemmel bir karşılama, merak dolu bir dinleme ve bolca meraklı sorular… Ardından insanın gururunu okşayan içten alkışlar…

Keyif almamak, çocukları sevmemek ne mümkün…

Adyge Xase’ye gelecekler, sözünü aldık; bizde onlara Çerkes yemeklerinden ikram edeceğiz inşa Allah.

Toplumumuz Çerkesleri daha iyi tanıyacak. Çerkeslerin de bu topluma katacakları çok şeyler olduğuna inanıyorum. Ve inanıyorum ki geçmişte soykırım ve sürgüne uğramış olsak bile biz Çerkesler olarak, Rusya ve Türkiye gibi iki büyük devletin ilişkilerinde önemli görevler üstleneceğimize ve ayrıca dünya barışına çok şeyler katacağımıza inanıyorum.

Biliyor musunuz, proje sahibi hanım kızımız gazetecilik ile ilgili başka bir yarışmayı kazandığı için ağustos ayında Moskova’ya gidecekmiş.

Yeni kuşak çocuklarımızın çok daha komplike, çok daha evrensel yetiştiği kanaatindeyim.

Bu vesileyle yarına olan umudum daha da güçlendi. Sevginin, evrensel olanın ve barış dilinin çok daha güzel ve çok daha güçlü olduğu kanaatimi yinelemek istiyorum. Savaşın dilini ise hiç kullanmak istemiyorum; onun halini yanıbaşınızda zaten görüyorsunuz.

Bu vesileyle de Büyük Çerkes Sürgününde hayatlarını yitirmiş olan tüm şehitlerimizi rahmetle anıyorum; ata yurdumuz XEKU’yu ise hep özleyeceğim.

 

Sayı: 2018 05
Yayınlanma Tarihi: 2018-05-01 00:00:00