Katalonya: Özerk yönetim geri döndü

0
534

İspanya’nın doğusundaki Katalonya Özerk Yönetimi başkanlığına, bölgedeki bağımsızlık yanlısı sivil girişimlere öncülük eden Omnium Cultural adlı sivil toplum kuruluşunun başkanı ve ‘Junts Pel Catalunya’ (Katalonya için Birlik) partisinden Milletvekili Quim Torra seçildi.

Katalonya’nın anayasasını yazacak kurucu meclis oluşturulması için çalışacağını belirten Torra, Puigdemont’un da üyesi olacağı “sürgündeki cumhuriyet konseyi” kurulacağını duyurdu. Katalonya’nın İspanya’dan ayrılma iddiasını devam ettireceğine ilişkin vaatler veren Torra’nın seçilmesiyle Katalanlar, 27 Ekim 2017’de başlayan merkezi hükümetin bölgeyi doğrudan yönetme uygulamasına son verebilecek ve kendi hükümetlerini kurabilecekler.

6 kadın ve 7 erkekten oluşan 13 kişilik yeni Katalan kabinesi, Barselona’daki bölgesel hükümet binasında yemin etti.

Hapistekilere, Sürgündekilere Selam

Torra, yemin töreni sırasında, bağımsızlık girişimi nedeniyle devlete isyan ve kamu fonlarını kötüye kullanmakla suçlanarak tutuklanan ya da ülke dışına çıkmak zorunda kalan eski Katalan hükümeti üyelerine selam gönderdi.

‘Cumhuriyet Şeklinde Bağımsız Devlete İlerleyiş’

Anayasa Mahkemesi yasadışı ilan etse de 1 Ekim’de yapılan bağımsızlık referandumunun verdiği yetkiye atıfta bulunan Torra, “Hükümet, cumhuriyet şeklindeki bağımsız bir devlete doğru ilerleme konusunda kararlı” dedi.
Meclisin içi ve dışı, bağımsızlık yanlılarının ‘Özgürlük, Özgürlük’ sloganlarıyla inledi.
İspanya Başbakanı’na Çağrı: Haydi Konuşalım
Tesadüfen aynı gün göreve başlayan yeni İspanya Başbakanı, Sosyalist Parti lideri Pedro Sanchez’e diyalog çağrısı yapan Torra, “Haydi konuşalım, sorunu ele alalım, risk alalım. Aynı masa etrafında oturup hükümetler arası müzakere etmeye ihtiyacımız var’’ dedi.

Bağımsızlık Girişimi

Yaklaşık 7,5 milyon nüfusa sahip Katalonya, İspanya’nın en zengin bölgesi. Kendine has dili ve kültürü olan Katalonya’da ayrılıkçı hareketler yeni olmasa da son zamanlarda ivme kazandı. Bölgede 2015 yılındaki girişimin ardından geçen sene ekim ayında İspanya Anayasa Mahkemesinin yasa dışı ilan etmesine rağmen bağımsızlık referandumu yapıldı. Katalan hükümeti referandumdan yüzde 90 oranında “evet” oyu çıktığını duyururken, Katalan Parlamentosu da 27 Ekim 2017’de tek taraflı bağımsızlık ilan etti. Bunun üzerine merkezi hükümet özerk yönetimlere müdahale yetkisi veren Anayasanın 155. maddesini ilk kez işleterek Puigdemont yönetimi görevden alıp 21 Aralık 2017’de de erken seçime gidilmesine karar vermişti.


Quim Torra

Üç çocuk babası 55 yaşındaki Torra, katı bağımsızlık yanlısı görüşleriyle biliniyor. Avukat olan ve 10 yıldır siyaset yapan Torra’nın 7 kitabı bulunuyor. Torra, 2011 yılında bağımsızlık yanlısı sivil toplum kuruluşlarından Katalan Ulusal Meclisi Danışma Konseyinde görev aldı. Daha sonra başka bir bağımsızlık yanlısı sivil toplum kuruluşu Omnium Cultural’ın başkanlığına gelen Torra, Aralık 2017 seçimlerinde parlamenter olmuştu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz