“Artık Hayallerim Var”

0
761

Nefin Dinç’in yönettiği 2014 yapımı “Artık Hayallerim Var” adlı belgesel Beyoğlu Filmmor’da gösterildi.

“Artık Hayallerim Var”, Konya, Sivas, Edirne, Artvin, Mardin ve Antakya’dan toplam 72 öğrencinin dertlerini beyazperdeye aktarmaya çalışırken yaşadıklarını anlatan bir belgesel film. Belgeselde bu gençlerin bir ilanın peşine takılarak başlayan hayallerinin nasıl evrilip büyüdüğüne ve kendini gerçeklediğine şahit oluyorsunuz.

Nefin Dinç yönetti

Yönetmen Nefin Dinç, Amerikan Dışişleri Bakanlığı’nın desteklediği projeye seçilme sebeplerini açıklarken; “Herkes bu gençleri bir noktaya toplayıp onlarla film yapmayı planlarken biz bu gençlerin yaşadığı yerlere gidip, onlarla bu şehirlerde filmlerimizi üretmeyi projelendirdik” diyor.
Bu uzun soluklu ve yorucu süreç boyunca öğrenciler “Demokrasi ve İnsan Hakları” konusu üzerine kafa yoruyor ve kameralarını yaşadıkları şehirlerdeki demokrasi ve insan hakları sorunlarının üzerine çeviriyorlar. Bu projeye kadar profesyonel bir kamera ile belki de hiç tanışmamış olan öğrenciler, karşılaştıkları tüm güçlüklere rağmen, bir taraftan öğrenirken bir taraftan da her şehirden üçer adet film ortaya koyuyorlar.

Atölye çalışmaları

Gençler bu filmler ve o filmleri üretmekte geçirdikleri süreçle bir taraftan kendilerine, ailelerine ve çevrelerine karşı olan güvenlerini inşa ederlerken, bir taraftan da demokrasi ve insan hakları konusunda farkındalıklarını artırıyorlar. Yoğun bir öğrenme içeren bu yolculuk boyunca gençler sadece sinema tekniğiyle ilgili değil “demokrasi ve insan hakları” başlığına bakışlarını biçimlendirecek birçok konu ile ilgili profesyonellerinden eğitimler alıyorlar.
Yapılan atölyeler öğrenciler için dolu dolu programları içeren kapsamlı birer okul oluyor. Proje sonunda her şehirden üç öğrenci, yönetmen Nefin Dinç ile birlikte Amerika’ya giderek onun görev yaptığı okulda filmlerini montajlıyor ve ilk sunumlarını burada gerçekleştiriyorlar. Ortaya koydukları eserlerinin beğenilmesi ve alkış almasının hazzını ilk kez burada yaşıyorlar. Belgeselde bu hazdan doğan mutluluğun ve gururun her halini görmek mümkün. Sonrasında filmleriyle yurtiçi ve yurtdışında birçok gösterime katılmışlar ve bazı festivallerden de ödülle dönmüşler.
2008 yılında başlayan bu serüvenin ürünü olan belgeseli, gösterim öncesi ve sonrasında yönetmeni Nefin Dinç’in söyleşisi ile birlikte 20 Aralık’ta Filmmor’da izledik. Yaklaşık 2 yıl boyunca toplam 600 saatlik çekim yapılmış. Yapılan bu çekimlerin sırf montajlanması işi 6-8 ay sürmüş.
Yönetmen bu emek yoğun süreçten, üzerinden uzun zaman geçmesine rağmen halen büyük bir heyecanla söz ediyor. Bunca genç insanın hayatına dokunabilmişken bile kendisini en çok üzen şeyin projeyi yarıda bırakan öğrenciler olduğunu söylüyor. Sohbette ayrıca gençlerin filmlerinde ele aldıkları konuların halen güncelliğini nasıl muhafaza ettiği ve tüm bu şehirlerde demokrasi ve insan hakları konusundaki mücadelenin farklı birçok mecrada nasıl devam ettiği de bir ülke gerçeği olarak değerlendirildi.


Nefin Dinç

4 Eylül 1970, İzmit doğumlu. Anne ve babası Abzeh… Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Ekonomi Bölümü’nde öğrenimini sürdürürken, çeşitli televizyon programlarında ve yapımevlerinde yönetmen yardımcısı olarak çalışmaya başladı.
32. Gün programında çalıştı. 1997 yılında İngiltere’deki Strathclyde Üniversitesi’nden, Medya ve Kültür üzerine master derecesi aldı. İlk yönetmenlik tecrübesini TRT’nin “Cumhuriyet Treni” belgeseliyle kazandı.
İstanbul’da çeşitli yapımevlerinde, TV reklamlarında ve sinema filmlerinde yönetmen yardımcısı olarak çalıştı. 2002 yılında öğrenimine devam etmek üzere ABD’ye gitti. State University of New York, Fredonia’da iletişim bölümünde Yardımcı Doçent olarak görev yaptı.
Yaptığı belgeseller ABD, Türkiye ve diğer Avrupa ülkelerinde, festivallerde ve üniversitelerde gösterilmeye devam ediyor. Ayrıca yeni projeler üzerine çalışıyor. Academy of Television Arts and Sciences üyesi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz