KTKYD

0
497

Kırım Tatarları ve Çerkesler yüzyıllarca yana yana yaşadılar. Hayatlarını, kültürlerini, kaderlerini paylaştılar. Kırım Tatar tarihi ve Çerkes tarihi iç içe geçti, birini anmadan diğerini anlatabilmek imkânsız hale geldi.
Bu iki kardeş halk acı günlerini de paylaştı. Uzun ve kanlı savaşlardan sonra 1783’te Kırım Hanlığı’nın Rusya İmparatorluğu tarafından yok edilmesi Çerkeslerin de felaketinin başlangıcı oldu. Bu uğursuz tarihten sonra aynı düşmana karşı Çerkesler de istiklâl ve hürriyetleri uğrunda on yıllarca süren kahramanca bir mücadele içine girdiler. Çok büyük güç dengesizliği neticesinde o acı 1864 yılı geldi.
Çerkesler âşık oldukları vatanlarını derin bir teessür içinde terk etmeye mecbur edildi. Aynı Kırım Tatarları gibi.
Çerkesler halklarının büyük kısmını göç yollarına çıkarmaya, kalanları meçhul bir kadere terk etmeye mecbur bırakıldı. Aynı Kırım Tatarları gibi.
Çerkesler sayısı belli olmayan evlâtlarını Karadeniz’in dalgalarına kurban verdi. Aynı Kırım Tatarları gibi.
Çerkesler bitmez tükenmez vatan hasreti içinde muhaceret hayatının şimdilerde pek çoklarının unuttuğu muazzam zorluklarını yaşadılar. Aynı Kırım Tatarları gibi.
Çerkesler kendilerine kucak açan Türkiye’ye vefa borçlarını kanlarıyla, canlarıyla ödediler, bütün varlıklarıyla hizmet ettiler. Aynı Kırım Tatarları gibi.
Çerkesler vatanlarından bir, iki, üç, dört, beş, altı nesil önce çıkmış olsalar bile asla kimliklerinden, kültürlerinde, dillerinden vazgeçmek istemediler. Aynı Kırım Tatarları gibi.
Çerkesler anavatanlarında olup bitenlere asla kayıtsız kalmadılar, oraya olan aşklarını hiç azaltmadılar, ilk fırsatta bağlarını tekrar kurmaya çalıştılar. Aynı Kırım Tatarları gibi.
Çerkesler anavatanlarında fiilen yok edilmemek için diasporada kimliklerini güçlü şekilde korumanın ve kardeş halklarla işbirliğinin önemini idrak ettiler. Aynı Kırım Tatarları gibi.
Ortak acıları ve ortak mücadeleleri yaşadığımız kardeş Çerkes halkının Büyük Sürgünü’nün 155. yıldönümünü paylaştığımız duygularımızla anıyoruz. Büyük Sürgünün ve vatan mücadelesinin kurbanlarına Allah’tan rahmet diliyor ve hatıraları önünde saygıyla eğiliyoruz.
Unutmadık, Unutmayacağız, Unutturmayacağız!

Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz