Tsitsekun, Ketenciler’de de anıldı

0
637

Kocaeli’ye bağlı Ketenciler Köyü’nde ikincisi düzenlenen 21 Mayıs Çerkes Soykırımı Anma etkinliği farklı içeriği ve mesajlarıyla dikkat çekti. Uzuntarla Adige Kültür Derneği ve Ketenciler Çerkes Kültür Derneği tarafından hazırlanan anma töreni, köy mezarlığında dua okunmasıyla başladı. Köy thamadelerinden Ethem Öngir ve cami imamı dualar okudu. İmamın Çerkes Sürgününü detaylı bir şekilde uzun uzun anlatması dikkat çekiciydi.
Ketenciler Köyü’nün en yaşlı thamadesi Andırhoy Ziyattin Yalçın mezarlıkta törene katıldı fakat Uzuntarla’nın en yaşlı thamadesi Fujkali Yaşar Yıldız sağlık sorunları dolayısıyla katılamayınca oğlu aracılığıyla fotoğraflı mesaj yolladı. Kalpağını giyip Adige bayrağı yanında verdiği pozdan sonra Rus zulmünü kınadığını belirtti.
Anma töreninin ikinci kısmında yaklaşık 2 km yürüyüş korteji oldu. Kortejin güzergâhındaki bazı evlerde Adige bayraklarıyla destek veren aileler güzel görüntüler oluşturdu. Kısa sloganlar atılması yanı sıra Ketence Wored Kup tarafından ağıtlar okunarak tören alanına gelindi.
Hafta içi olduğu için işinden çıkan birçok vatandaş törenin üçüncü kısmına yetişebildi ve kalabalık arttı. Kocaeli Kafkas Kültür Derneği de İzmit’teki Sürgün anıtında yapılan töreni erken saate alarak katılım sağladı. Sakarya Kafkas Kültür Derneği ise Adapazarı Adliye Köyü’ndeki anma törenleri kapsamında okutulan Sürgün Mevlidi için Adliye Köyü’ne geçti.
Gupse Efe’nin sunumunu yaptığı törende ilk konuşmacı Bünyamin Turan, Çerkesya’nın işgalini tarihsel süreci ile anlattı. Kürsüye gelen konuşmacılar Sedat Yenişen, Hüseyin Candemir, Sakarya Maksudiye Köyü’nden Ragıp Mete, Kartepe’den Adil Bozkurt ortak bir dil kullandılar. Vatan toprağına düşenlerin unutulmadığı, soykırımın söylemden öte eylemlerle haykırıldığı görüldü. Törene damga vuran konuşmacı Mesude Çetinbaş oldu, “Bana Kimsin Deme” şiirini Adigece okuması duygu yüklü anlar yaşattı.
Ketenciler Çerkes Derneği, köydeki sülaleleri Kiril ve Latin harfleriyle yazmıştı. Uzuntarla Adige Kültür Derneği ise Kafkasya doğumlu olup Uzuntarla’da ölenlerin nüfus esas defteri kayıtlarını sergiledikleri küçük bir köşe ile anma törenine farklılık kattı.
Sakarya Kafkas Kültür Derneği, Kurudil, Maksudiye, Kırkpınar, Yanık, Maşukiye köyleri, Kocaeli Kafkas Kültür Derneği, Uzuntarla Zedako doğa sporları kulübünün katıldığı etkinliğe Ketence Wored Kup ağıtlarla eşlik etti. Ketence Wored kup üyesi olan thamade Mehmet Ali Erdoğan’ın Adigece duası ile iftar açıldı.
Anma töreni, havanın kararması ile yakılan Nart ateşi etrafında Wored Kup’un ağıtlarıyla sonlandı.

Haber: Vedat Eroğlu

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz