Türkiye kültürlerinin projeleri

0
680

İstanbul Bilgi Üniversitesi Türkiye Kültürleri Çalışma Grubu’nun düzenlediği “Türkiye’de Çoğulluğun Bağımsız Araştırmacıları Eğitim Projesi” kapsamında Ekim 2018-Mayıs 2019 döneminde gerçekleşen uygulamalı saha eğitiminin katılımcıları, hazırladıkları projeye ilişkin sunumlarını 26 Mayıs 2019 Pazar günü üniversitenin Santral Kampüsü Enerji Müzesi Seminer Salonu’nda yaptılar.
İlk sunumu gerçekleştiren Bahar Ege, aralarında İstanbul Kafkas Kültür Derneği’nin de yer aldığı STK’ların temsilcileriyle “Beraber Yaşayabiliyor muyuz?” sorusuna cevap aradı. Satenik Usta’nın etkileyici “Divriği: Annemin İki Köyü” başlıklı sunumunun ardından Lora Sucuyan, Kınalıada’daki Nersesyan Okulu’nun izini sürdüğü çalışmasını aktardı.
İkinci oturumda Gizem Ersoy, “Çerkes Feminist Bir Kadın Yazar: Ulviye Nuriye Mevlan Civelek Üzerine Bir Araştırma” başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. İzleyiciler Diyarbakır Gulamîran Köyü’nden “Mirze Miheme’nin Hikâyesi”ni önce Azad Zal’dan dinlediler, ardından da Habun Polat’ın kamerasından aynı aile öyküne ilişkin belgesel film denemesini seyrettiler.
Üçüncü oturumda araştırmacı Cemal Taş, “Dersim 37-38 Tertelesi Toplu Mezar ve Katliam Yerleri”ne dair çalışmasını aktardı. Sonraki katılımcı İsmail Yıldırım konusuysa “İstanbul’daki Cemevlerinde Standardize Olan Ölüm Sonrası Törenler”di, Yıldırım’ın belgesel çalışmasına ilişkin görüntüler izlendi.
Son oturumda Gül Yılmaz ve Erdoğan Yılmaz, “Bir Çerkes Halk Dansı: Vuig” adlı çalışmalarını sundular. Bir ritüel dansı olan vuig’i Nart Destanları, kutsal günler bağlamında ele alan sunum, müzikler, video görüntüleri eşliğinde aktarıldı. Yılmaz çifti henüz tamamlanmamış durumdaki “Adiğabze Yazım Kılavuzunun Seslendirilmesi” başlıklı çalışmalarına ilişkin de bilgi verdi. Oturumun son konusu, Can Erzurumluoğlu’nun hazırladığı “19. Yüzyılda Bir Osmanlı Ermeni Pozitivisti: Yeğya Demircibaşyan” başlıklı çalışmaydı.
Projeye katılan tüm araştırmacıların ürünleri olarak raporlar, Bilgi Üniversitesi Türkiye Kültürleri Çalışma Grubu’nun web sayfasında önümüzdeki aylarda yayımlanacak.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz